Na juhu Ruska otvorili centrum na vydávanie ruských pasov obyvateľom Donbasu
29 | 04 | 2019 I tasr

Centrum pre vydávanie ruských pasov obyvateľom takzvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) otvorili v pondelok v meste Novošachtinsk v juhoruskej Rostovskej oblasti. Táto oblasť susedí s Donbasom, kde boli v roku 2014 vyhlásené samozvané proruské ľudové republiky - Donecká a Luhanská. Informovala o tom agentúra Interfax


Predstaviteľ generálneho riaditeľstva pre migračné záležitosti pri ruskom ministerstve vnútra Kirill Alzinov pre Interfax spresnil, že centrum "začína pracovať v testovacom režime.

Dodal, že ak počet žiadostí o vydanie ruského pasu stúpne, ruské úrady počet takýchto pasových centier zvýšia.

Spresnil, že žiadatelia z LĽR získavajú ruské občianstvo v zjednodušenom režime, ktorý stanovuje, že nemusia získať povolenie na prechodný pobyt a ani na trvalý pobyt.

Interfax ďalej citoval zástupcu vedúceho oddelenia migračných služieb LĽR Ruslana Najdu, ktorý vysvetlil, že obyvatelia LĽR nemusia cestovať do Ruska, aby predložili dokumenty - predložia ich v LĽR a úradne oprávnená osoba ich potom dopraví do Novošachtinska. Doklady je však nutné vyzdvihnúť si osobne.

Rusko začalo s vydávaním pasov pre obyvateľov odštiepeneckých republík vyhlásených na východe Ukrajiny po tom, ako prezident Vladimir Putin 24. apríla podpísal výnos, ktorý dáva obyvateľom niektorých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny právo získať ruské občianstvo v zjednodušenom režime. Putin neskôr povedal, že Kremeľ zvažuje možnosť rozšírenia takéhoto zjednodušeného postupu pre získanie ruských pasov pre všetkých občanov Ukrajiny.