CNN: NASA sa bude musieť opäť obrátiť na Rusko
29 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Spojené štáty dnes nemajú technológiu, aby posielali ľudí na obežnú dráhu, takže nehoda počas skúšok lodi SpaceX Crew Dragon môže narušiť plány na vyslanie amerických kozmonautov do vesmíru. Podľa CNN sa teda NASA bude musieť opäť obrátiť na Rusko, čo sa členom amerického Kongresu nepáči.


Počas skúšok lietadla Crew Dragon na kozmodróme v štáte Florida sa do neba zdvihli husté oblaky dymu. Ako oznámila CNN, ak sa problém ukáže byť dosť vážny, mohlo by to viesť k ukončeniu plánov na vyslanie kozmonautov do vesmíru na palube tejto lode, ktorá sa mala uskutočniť do konca roka 2019.

Ako zástupcovia spoločnosti SpaceX ohlásili, séria testov motora bola vykonaná na myse Canaveral. Problémy vznikli v konečnej fáze týchto testov. Práve preto bude SpaceX spolupracovať s NASA na odhalení príčin nehody.

"Hlavným dôvodom skúšok je potreba získania záruky, že naše systémy spĺňajú najprísnejšie bezpečnostné požiadavky a identifikujú anomálie tohto typu," uviedol SpaceX vo svojom vyhlásení.

Danko sľuboval hory-doly. Celoplošné zníženie dane pre právnické osoby sa nakoniec nekoná
Zníženie dane z príjmov právnických osôb zrejme nebude celoplošné. Pripustil to predseda SNS a Národnej rady SR Andrej Danko v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. SNS pôvodne navrhovala celoplošné zníženie. Danko odôvodňuje zmenu tým, že... Čítať ďalej
28 | 04 | 2019 | TASR


Práce na zariadení Crew Dragon meškajú. Každé nové meškanie môže vážne skomplikovať pozíciu NASA. V súčasnej dobe nemajú Spojené štáty technológiu na vyslanie ľudí na obežnú dráhu, keďže program bol v roku 2011 ukončený. NASA ale platí približne 80 miliónov dolárov za miesto na palube ruského Sojuzu, aby mala možnosť posielať svojich kozmonautov na Medzinárodnú kozmickú stanicu ISS. To sa ale nepáči členom Kongresu Spojených štátov.

Bolo naplánované, že kľúčové testy núdzových záchranných systémov Crew Dragon sa uskutočnia v júni. Prvá misia s astronautmi Dougom Hurleym a Bobom Benkenom bola naplánovaná na júl, aj keď NASA len nedávno oznámila, že presný dátum je stále nejasný.

V minulom roku varovali federálne regulačné agentúry NASA, že ďalšie oneskorenie by mohlo dostať amerických kozmonautov do mimoriadne ťažkej pozície, ak nové kapsule nebudú pripravené k letu do konca roka 2019. NASA si objednala miesto v kabínkach Sojuzu len do konca decembra. Vo februári však americká kozmická agentúra uviedla, že sa bude snažiť rezervovať ďalšie dve miesta - jedno miesto na lodi, ktorá poletí do vesmíru tento rok, a ďalšie na lodi, ktorá má štartovať na jar 2020. Dôvodom je, aby bola na ISS zaistená nepretržitá bezpečná činnosť a výskum .