Babiš a Juncker sú na nože. Dôvodom je kauza Čapí hnízdo
29 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa v rozhovore pre české Hospodárske noviny ohradil proti výpadom českého premiéra Andreja Babiša voči vyšetrovaniu kauzy Čapí hnízdo Európskym úradom pre boj proti podvodom OLAF. Babiš, ktorý je obvinený v kauze z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov Európskej únie všetky previnenia odmieta. Pred časom uviedol, že OLAF je súčasťou sprisahania proti nemu a kroky organizácie sú politicky motivované. Podľa Junckera to ale nie je pravda, keďže OLAF je nezávislou inštitúciou. Informácie priniesol web EuroZprávy.


Vyšetrovanie Čapího hnízda sa uzavrelo na konci roka 2017 s tým, že existuje podozrenie na dotačný podvod. České ministerstvo financií v januári nasledujúceho roka oznámilo, že farma, ktorá ako malý podnik pôvodne získala päťdesiatmiliónovou dotáciu, bola vyňatá z európskeho financovania. Babiš následne povedal, že vyšetrovanie, ktoré vedie OLAF okolo Čapího hnízda, je spolitizované v Česku aj v Bruseli.

Proti tomu sa už vtedy dôrazne ohradil vtedajší úradujúci šéf OLAF Nicholas Ilett. Podľa neho sa úrad za dve desaťročia svojej existencie preukázal praktickým spôsobom svojho fungovania, že je nezávislý a svoju nezávislosť si bráni.

Podobne sa teraz vyjadril pre aj šéf Európskej komisie. Uviedol, že úlohou OLAF je kontrola a zároveň poprel, že by bolo vyšetrovanie politicky motivované. "V tomto českom prípade sme sa rozhodli pozastaviť čerpanie európskych peňazí firmami, ktorých sa týka vyšetrovanie. Celý prípad bude objasnený na základe pravidiel, ktoré máme," povedal Juncker.

Na juhu Ruska otvorili centrum na vydávanie ruských pasov obyvateľom Donbasu
Centrum pre vydávanie ruských pasov obyvateľom takzvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) otvorili v pondelok v meste Novošachtinsk v juhoruskej Rostovskej oblasti. Táto oblasť susedí s Donbasom, kde boli v roku 2014 vyhlásené samozvané proruské... Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | tasr


Česká polícia v polovici apríla navrhla obžalovať českého premiéra Andreja Babiša v kauze okolo dotácie na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Stíhaniu čelí aj Babišová žena Monika, dcéra Adriana Bobeková a švagor Martin Herodes. Obvinení sú tiež bývalí členovia spoločnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Polícia riešila údajný podvod s päťdesiatmiliónovou dotáciou na stavbu rekreačného a konferenčného areálu Čapí hnízdo viac než tri roky. Babiš dlhodobo odmieta, že by sa ohľadom farmy dialo čokoľvek nezákonného. V prípade viny mu hrozí až desať rokov väzenia.