Labourista Corbyn odmietol večeru s Trumpom, vraj pre jeho "rasistickú a mizogýnnu rétoriku"
27 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Šéf britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn odmietol pozvanie na slávnostnú večeru, kde má byť aj americký prezident Donald Trump. Tá sa má uskutočniť počas jeho júnovej návštevy Británie. Verejnosť o tom informovala agentúra AP.


Corbyn sa piatok vyjadril, že britská “vláda by nemala rozprestierať červený koberec určený pre štátne návštevy, aby si uctila prezidenta, ktorý trhá dôležité medzinárodné zmluvy, podporuje popieranie klimatických zmien a používa rasistickú a mizogýnnu rétoriku.” 

Následne však dodal, že sa s Trumpom rád stretne. Vzťahy Británie a USA sú podľa neho dôležité, no ich udržiavanie si nevyžaduje "pompéznosť a ceremónie štátnej návštevy".

Denník The Independent napísal, že pozvanie na večeru odmietli aj predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow a líder strany Liberálnych demokratov Vince Cable.

Biely dom oznámil, že Trump bude 3. mája rokovať s premiérom SR Pellegrinim
Prezident USA Donald Trump bude 3. mája vo Washingtone diskutovať so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim o bezpečnostnej spolupráci a ďalších záležitostiach, oznámil v piatok Biely dom. V sobotu ho citovala tlačová agentúra... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR


Trumpova štátna návšteva Británie je naplánovaná na 3. až 5. júna. Odkladala sa už dlhšiu dobu. Britská premiérka Theresa Mayová pozvala Trumpa na britské ostrovy už pred viac než dvoma rokmi. Odklad bol spôsobený obavami, ktoré sa týkajú Trumpovho prijatia v Británii. Ďalším dôvodom je pokračujúca politická kríza okolo odchodu Británie z Európskej únie.

Donald Trump je tretím prezidentom Spojených štátov (po Bushovi a Obamovi), ktorý dostal pozvanie na štátnu návštevu Spojeného kráľovstva. Tá zahŕňa slávnostné privítanie, jazdu na koči ťahanom koňmi a recepciu s kráľovnou Alžbetou II.