Komentár Vladimira PROKHVATILOVA: Najvyššia rada Ukrajiny v absolútnej vojne s ruským jazykom
27 | 04 | 2019 I VLADIMIR PROKHVATILOV (Fond strategickej kultúry)

Nikde, okrem chorých mozgov národných poslancov, nie je jazykový problém“.


Dňa 25. apríla prijala Najvyššia rada Ukrajiny návrh zákona č. 5670-d o zabezpečení fungovania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka („O zabezpečení fungovania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka“) . Za  hlasovalo  278 poslancov Najvyššej rady z 348 zaregistrovaných v sále.


Zákon podporili frakcia BPP, „Národný front“, „Radikálna strana“, “Svojpomoc” a “Baťkivščyna”.  Zástupca "Opozičného bloku" Alexander Vilkul vystúpil proti a vyhlásil, že dokument „umožňí hovoriť inými jazykmi, iba v kuchyni" a označil ho za zákon, ktorý bude "rozdeľovať spoločnosť".


« „V skutočnosti, - Vilkul povedal, - „nikde, okrem budovy tejto národom prekliatej Najvyššej rady, neexistuje žiadny jazykový problém. On nie je v Ľvove, nie je v Nikolajeve, v Dnepropetrovsku, alebo v Sumy. Nikde, okrem chorých mozgov národných poslancov, nie je žiadny jazykový problém.


V poznámke k dokumentu sa  uvádza : „Ukrajinský jazyk, spolu s vlajkou, znakom a hymnou, je jedným zo symbolov ukrajinského štátu. Znalosť štátneho jazyka a jeho používanie úradnými a služobnými osobami štátnych orgánov krajiny a orgánmi miestnej samosprávy je jednou z povinných podmienok pre obsadenie príslušných funkcií. Občania Ukrajiny majú plynule hovoriť ukrajinským jazykom ako jazykom svojho občianstva a používať ho v sfére verejnej komunikácie. Znalosť ukrajinského jazyka je nevyhnutnou podmienkou pre získanie ukrajinského občianstva “.


Pred hlasovaním  bol  premietnutý film, v ktorom poslancov oslovili ukrajinskí „Lídri verejnej mienky“, ktorí hovorili o potrebe tohto zákona. Frontman skupiny „Okean Elzy“, Svjatoslav Vakarčuk,  vyzval  Najvyššiu radu, aby prijala zákon o jazyku, pretože je to ... budúcnosť ukrajinského národa. O miliónoch obyvateľoch Ukrajiny, pre ktorých je ich budúcnosť spojená so zachovaním ich rodného ruského jazyka nie je povedané ani slovo!


V zasadacej sále sa objavili falošný patriarcha Filaret, tretí prezident Ukrajiny Viktor Juščenko, ktorí pri múroch Najvyššej rady organizovali míting na podporu zákona. Po hlasovaní poslanci v stoji vykrikovali "Sláva Ukrajine" a spievali hymnu. Andrij Parubij vyhlásil, že súčasný prezident Ukrajiny Peter Porošenko bez otáľania dokument podpíše.



Alexander Vilkul  podal   v Najvyššej rade návrh uznesenia, vyhotovený ním a šéfom frakcie „Opozičného bloku“ Vadimom Novinským o anulovaní výsledkov hlasovania. V súlade so smernicou rokovacieho poriadku, predseda parlamentu nemá právo podpisovať zákon až do preskúmania návrhu uznesenia o jeho anulovaní. „Otázkou je, či Parubij poruší legislatívny proces podpísaním tohto zákona bez preskúmania nášho návrhu uznesenia ,“ povedal Vilkul. Zdôraznil, že „provokatívny jazykový zákon porušuje ústavu a odporuje európskym právnym normám, ktoré Ukrajina ratifikovala a zaviazala sa ich plniť“ .


Nový zákon ustanovuje vytvorenie osobitnej „jazykovej komisie“ a funkcie splnomocnenca na jeho ochranu. Navrhuje tiež zaviesť skúšky pre úradníkov, ktoré zhodnotia úroveň ich znalostí z ukrajinského jazyka. Pre neuspokojivé výsledky budú udeľované pokuty od 3,4 tisíc do 11,9 tisíc hrivien (128-450 dolárov). Zákon ustanovuje okruh osôb, ktoré sú povinné hovoriť plynule ukrajinským jazykom. Nejedná sa len o vrcholové vedenie krajiny - prezident, premiér, členovia vlády a poslanci, ale sú to aj učitelia, zdravotnícki pracovníci, právnici a notári.


Používanie ukrajinského jazyka sa stane povinným na súdoch, v armáde, polícii, reklame (!), počas volebných kampaní a konania referend.


Nový zákon o totálnej ukrainizácii je namierený výlučne proti Rusom. Pravidlá uplatňovania krymsko-tatárskeho a iných jazykov pôvodného obyvateľstva a národnostných menšín bude určené osobitným zákonom, ktorý sľubujú predložiť o šesť mesiacov. Toto sa, ale netýka ruského jazyka - rodného jazyka jedného z pôvodného obyvateľstva Ukrajiny!


Zvolený prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský predtým, ako je známe,  obhajoval mäkšiu jazykovú politiku.  Avšak tri dni pred prezidentskými voľbami, Zelenského zasiahol informačný útok namierený z amerického „Rádia Sloboda“, ktoré  informovalo, že Vladimír Zelenský si najal lobistickú firmu Signal Group Consulting z Washingtonu, v záujme zlepšenia svojho medzinárodného imidžu a organizovania stretnutí členov svoho tímu so štátnymi úradníkmi v USA.


Uvádzalo sa, že Zelenský a strana „Sluha ľudu“, ktorá ho nominovala za kandidáta na prezidenta, zaplatila Signal Group Consulting 60 000 USD. Podľa Signal Group, si ju najal istý Marcus Cohen v mene Vladimíra Zelenského, aby „zlepšili imidž“ Zelenského a jeho strany. Ako uvádza "Rádio Sloboda", spoločnosť začala krátkodobú spoluprácu so Zelenským, jedná sa o spoluprácu, ktorá  “poskytuje súčinnosť pri stretnutiach členov tímu kandidáta so štátnymi úradníkmi z Kapitolu a administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa” .


V štábe Zelenského popreliakýkoľvek kontakt s americkými lobistami, na čo okamžite zareagoval figurant z ministerského zoznamu „nedotknuteľných“ národný poslanec Mustafa Najem, ktorý kriticky poznamenal, že „zostáva objasniť“, kto zavádza verejnosť - americké ministerstvo spravodlivosti, alebo štáb Zelenského.


Zmluva Vladimíra Zelenského a  spoločnosti Signal Group Consulting, LLC bola  zverejnená  na internetovej stránke Ministerstva financií USA. Podľa tohto dokumentu predmetom spolupráce amerických lobistov a štábu Zelenského je “to elevate the profile of Volodymyr Zelenskiy – Servant of the People”. Zmluva je na sumu vo výške 60. tisíc USD. Zmluva je uzavretá prostredníctvom osoby menom Marcus Cohen. Spoločnosť  Signal Group Consulting , LLC - je 100 percentnou dcérskou spoločnosťou inej lobistickej štruktúry - Wiley Rein, LLP, ktorá od roku 2013 obhajovala záujmy Júlie Tymošenkovej.


Po takomto prejave v „Rádiu Sloboda“, ktoré je financované vládou USA, Zelenský považoval, že bude lepšie pomlčať vo veci prijatia zákona o celkovej ukrajinizácii spoločnost Najvyššou radou Ukrajiny.


Avšak, v tento deň, 25. apríla, keď Najvyššia Rada prijala zákon "O zabezpečení fungovania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka " sa klíma v krajine už určovala podľa iného dokumentu -   podpísaní  výnosu ruským prezidentom Vladimírom Putinom „O stanovení kategórie osôb, ktoré majú právo požiadať o občianstvo RF v zjednodušenom konaní z humanitárnych dôvodov“. Výnos od základov mení postavenie ľudí žijúcich "na územiach jednotlivých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny". A nielen ich. Neprejde veľa času, a komentátori uznajú, že výnos z 24. apríla sa stal takmer najdôležitejšou udalosťou vo verejnom živote Ukrajiny od čias štátneho prevratu v Kyjeve vo februári 2014.