V Botanickej záhrade vymiera vtáctvo. Poznáme dôvod
26 | 04 | 2019 I Roman Suchý

V Botanickej záhrade bolo po celom areáli rozmiestnených niekoľko obrovských zrkadlových plôch. Dopad pre miestne vtáky môže byť katastrofou, veď posúďte sami.


„Ide o umelecké dielo Mateja Kréna a Galérie mesta Bratislava a inštalácia expozície ešte nie je z technických dôvodov dokončená. Akonáhle bude expozícia hotová, budeme vás informovať,“ napísal Bratislavským novinám riaditeľ Botanickej záhrady RNDr. Jaroslav Bella.

V maili ich najskôr ubezpečoval, že toto „umelecké dielo“ bude inštalované na dva roky. Prípadné negatívne vplyvy na životné prostredie sú vraj v maximálnej miere eliminované. Aktuálne však už pripúšťa jeho odstránenie.


Jeden zo zamestnancov prezradil, že nerozumie tomu, prečo sú zrkadlá v záhrade umiestnené. Vtáky do nich údajne narážajú a zomierajú.

V Botanickej záhrade sa skutočne našli uhynuté telá vtákov, ktoré ležali pod obrovskou zrkadlovou stenou.

NAKA zadržala v Nitrianskom kraji piatich ľudí
Policajti národnej protizločineckej jednotky NAKA v piatok zadržali v Kolárove a Andovciach v Nitrianskom kraji päť Slovákov, ktorí sú už obvinení zo závažnej majetkovej trestnej činnosti. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | TASR


Denník kontaktoval aj Štátnu ochranu prírody. Pani na linke bola zhrozená a vysvetlila, že ochranári už roky vysvetľujú nebezpečnosť sklenených a zrkadlových platní pre zvieratá a vtáctvo. Sľúbila, že kompetentní sa k problému čo najskôr vyjadria a stav preveria.

Po týchto informáciách sa k problému vyjadril riaditeľ záhrady. "Mrzí ma, čo sa stalo a oslovil som priamo umelca, aké opatrenia by sa dali v rámci diela zrealizovať. Vyskúšame nalepiť siluety dravcov, resp. upevniť ich atrapy na rámy exponátov. Ak sa situácia nezlepší, diela budú stiahnuté," povedal.