Porošenko víta podporu pre Ukrajinu v kauze vydávaniach ruských pasov v Donbase
26 | 04 | 2019 I TASR

Ukrajinský prezident Petro Porošenko víta prejavy jednoty a solidarity, ktoré zazneli v noci na piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN zvolanom v súvislosti s rozhodnutím Ruska vydávať ruské pasy obyvateľom povstaleckých oblastí na východe Ukrajiny.


Výnos, ktorý podpísal ruský prezident Vladimir Putin v stredu, vyvolal podráždenú reakciu ukrajinského vedenia, ako aj odsúdenie zo strany Európskej únie. Zámer udeľovať ruské pasy obyvateľom samozvaných republík v Donbase označila EÚ za najnovší útok na suverenitu vojnou zmietanej Ukrajiny.

Porošenko sa prostredníctvom svojho tvítu osobitne poďakoval Spojeným štátom, Francúzsku a Nemecku ako partnerom na rokovaniach v tzv. normadskom formáte za ich postoj k najnovšiemu vývoju.

Ukrajinský prezident pritom rozhodne odmietol tvrdenia Ruska a "ruskej propagandy", že vydávanie ruských pasov pre obyvateľov Donbasu je "humanitárnym opatrením". Porošenko argumentoval, že "práve samotná Moskva vytvára neľudské podmienky pre život našich občanov v okupácii".

Vylúčil tiež údajnú súvislosť s mierovým procesom a poukázal na to, že Putinom podpísaný výnos je v rozpore s minskými mierovými dohodami.

Porošenko vyslovil predpoklad, že cieľom Moskvy je takto dosiahnuť "legalizáciu prítomnosti ruských jednotiek na okupovanej časti nášho štátu".

Macron prenasleduje novinárov, ktorí odhalili francúzsku spoluúčasť na vojnových zločinoch v Jemene
26 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


V súvislosti s tým Porošenko zdôraznil, že jediným účinným nástrojom, ako sa postaviť Moskve, je ďalej posilniť ekonomické sankcie a nasadiť v Donbase mierotvornú misiu pod dohľadom OSN.

Agentúra Ukrinform v noci na piatok informovala, že Nemecko na pôde OSN v reakcii na spomínaný Putinov výnos deklarovalo, že ruská diplomacia sa nesnaží o zmierenie, ale o konflikt. Podľa Rakúska chce takto Rusko "destabilizovať" Ukrajinu. Poľsko považuje vydávanie ruských pasov v Donbase za "ďalšiu etapu eskalácie konfliktu" na východe Ukrajiny. Krok Ruska rozhodne odsúdili aj predstavitelia Spojených štátov, Británie a Francúzska.

Slovenské predsedníctvo Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v reakcii na Putinov výnos uviedlo, že vydávanie ruských pasov v Donbase podkopáva mierové úsilie.