Macron prenasleduje novinárov, ktorí odhalili francúzsku spoluúčasť na vojnových zločinoch v Jemene
26 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Traja novinári boli predvolaní francúzskou políciou na vypočúvanie za ich účasť na zverejnení šokujúcej správy o tom, ako vláda Macrona vedome predala zbrane Saudskej Arábii na zabíjanie civilistov v Jemene.

Hlavný denník o tom informoval vo svojej správe dňa 17. apríla 2019.

Francúzsko by mohlo byť považované za spoluvinníka vojnových zločinov v Jemene
Novinárska investigatívna organizácia Disclose zverejnila nedávno závery svojho vyšetrovania, kde odhalili skutočnú mieru francúzskej pomoci Saudskej Arábii v jej brutálnej vojne proti jemenským povstalcom. Jemen je vo všeobecnosti považovaný za... Čítať ďalej
17 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič



Spoluzakladatelia investigatívnej novinárskej skupiny Disclose, Geoffrey Livolsi a Mathias Destal, ako aj spolupracovník rádia France, Benoit Collombat, boli predvolaní políciou na vypočutie o odhaleniach zverejnených v správe z polovice apríla tohto roku. Disclose touto správou škovala celý svet a na jej tvorbe spolupracovali s rádiom France, Mediapart, Arte Info a Konbini.Správa obsahovala aj utajenú spravodajskú informáciu pre prezidenta a ministra zahraničných vecí Jeana-Yvesa Le Driana a ministra ozbrojených síl Florenca Parlyho, ktorá podrobne opisovala používanie francúzskych zbraní v Jemene. Správa unikla z prostredia obranného výboru, počas jeho zasadnutia 3. októbra 2018.

Správa Disclose dokazuje zámerné klamanie Macronovej vlády, že nemá vedomosti o tom, že francúzske zbrane, vrátane delostrelectva CAESAR (laserom riadených raketových systémov), dodávaných francúzskymi zbrojovkami, budú v Jemene použité v rozpore so Zmluvou o obchode so zbraňami z roku 2014 (ATT).

Novinári si stoja za svojim tvrdením, že ich správy „sú jednoznačne vo verejnom záujme, ktorým upozorili občanov a ich zástupcov na to, čo chce vláda pred nimi utajiť,“ a dodávajú, že Macronove rozhodnutie brániť v ich ďalšej práci je všeobecným porušením slobody tlače a prejavu.  „Dozvedeli sme sa, že parížski prokurátori už začali predbežné vyšetrovanie vo veci “kompromitovania” utajovaných skutočností národnej obrany,” uvádza sa vo vyhlásení.




Novinári majú byť v polovici mája vypočúvaní francúzskou domácou spravodajskou agentúrou, Generálnym riaditeľstvom pre vnútornú bezpečnosť (DGSI). Tento krok odsúdilo vo svojom písomnom vyhlásení aj ďaľších 36 francúzskych médií, vrátane Le Monde a AFP.

Vojna, ktorú proti Jemenu vedie Saudská Arábia už od roku 2015 si vyžiadala celkovo už desaťtisíce obetí. V dôsledku následnej blokády vedenej Saudmi je momentálne v ohrození až 14 miliónov ľudí.