"Star Wars" sú späť. Trump predstavil vlastnú koncepciu Hviezdnych vojen
24 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Američania by mohli zacieliť preventívny úder na jadrové arzenály Ruska a Číny, uviedla ruská armáda s odvolaním sa na oživenie programu „Hviezdnych vojen“ z osemdesiatych rokov. Ich odhady sa opierajú o dôkazy neustále sa rozrastajúcej „raketovej obrany“ v Európe.

Analýza „pravdepodobných akcií“  Washingtonu ukazuje, že Američania sa usilujú dosiahnuť strategickú prevahu prostredníctvom takzvanej doktríny „on-start interception“ (zachytenie štartu), uviedol dnes generálporučík Viktor Poznikhir, zástupca veliteľa operačného velenia generálneho štábu Ruskej federácie. Podľa tohto plánu sa USA zamieravajú na zničenie „drvivej väčšiny“ rakiet svojich protivníkov ešte v odpaľovacích silách.

Komentár Petra Tomečka: Odpoveďou na Irán musí byť európska vzbura proti arogantnej politike USA
24 | 04 | 2019 | Peter Tomeček


Analýza sa obzvlášť týka zámerov Washingtonu vytvoriť vesmírny plášť útočných protiraketových systémov, ktoré by zasiahli balistické rakety v ranných fázach letu. V podstate ide o oživenie Reganovho konceptu „Hviezdnych vojen“ z 80-tych rokov, “ uviedol Poznikhir.

Militarizácia vesmíru vyvoláva obavy, že Washington by sa mohol pokúsiť o preventívny úder na svojich potencionálnych protivníkov, akými sú Rusko a Čína. Takýto možný scenár vzbudzuje vo svete rovnaké obavy ako rozrastajúca sa americká „protiraketová obrana“ v Európe. Moskva sa týmto americkým snahám pokúša zabrániť, pretože existuje potencionálne riziko, že túto možno kedykoľvek “ľahko vylepšiť”, aby namiesto obrany pred útočnými raketami, sama vypustila útočné rakety.

Program „Star Wars“, oficiálne známy ako Strategic Defense Initiative (SDI), bol koncipovaný ešte administratívou niekdajšieho prezidenta Ronalda Reagana. Vesmírny program bol zameraný na vytvorenie orbitálnych zbraňových systémov, ktoré by zničili všetky potencionálne sovietske rakety, ešte pred ich dopadom do USA. So zánikom Sovietskeho zväzu a ukončením studenej vojny sa tento program zrušil.

Myšlienku ovládnuť vesmír na vojenské účely, momentálne oprášil americký prezident Donald Trump, ktorý minulý rok v júni nechal pripraviť vlastný vesmírny vojenský plán. Plány sa zdajú byť vážne, keďže nedávny prieskum americkej protiraketovej obrany (MDR) už predstavil koncepciu vesmírneho systému, schopného zničiť rakety už vo fáze ich vystrelenia. Súčasťou plánou je aj rozmiestnenie ďalších pozemných rakiet na Aljaške. Trump osobne dosť okázalo a pompézne oznámil závery MDR, vyhlásiac pri tom, že „Vesmír je nová cesta bojovej prevahy“.