Svet sa začína čoraz viac obávať o stratu vlastnej suverenity pre vplyv USA
22 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Neutíchajúce úsilie viesť vojnu proti terorizmu ostáva aj naďalej hlavným záujmom svetových národov. Svet sa však stáva opatrnejším pred týmito hrozbami v obave o stratu suverenity. Tá sa stáva čoraz „krehkejšou“, vplyvom neustálych vonkaších zásahov, napríklad aj zo strany USA, povedal námestník ruského Ministerstva obrany Alexander Fomin v televíznom interview pre stanicu Russia Today (RT).

Ruský námestník to zdôraznil pred blížiacou sa Moskovskou konferenciou o medzinárodnej bezpečnosti, ktorá sa začína už v utorok 23.4.2019. Očakáva sa účasť viac ako 1 000 delegátov zo 111 krajín celého sveta, ktorí sa každoročne účastnia tohto podujatia. Na konferencii sa diskutuje o najzávažnejších globálnych bezpečnostných otázkach.

Zatiaľ čo terorizmus a regionálne konflikty, ktoré tvorili najbúrlivejšie diskusie v uplynulej dekáde, ešte stále pretrvávajú, Fomin verí, že stále viac nezávislých štátov sa obáva neprimeraných zásahov do svojej suverenity zo strany veľkých mocností, kde dominuje najmä USA.

Uvedomujú si, že súčasné koncepty mieru, nezávislosti, územnej celistvosti a najmä suverenity sú čoraz zraniteľnejšie a musia byť chránené najmä národným záujmom. Posledných 20 rokov ich totiž naučilo, že štát môže byť bezpečný iba vtedy, ak je jeho armáda dobre vybavená a vyzbrojená najmodernejšími systémami protivzdušnej a raketovej obrany,“ uviedol Fomin.

Najnovším príkladom vonkajšej hrozby straty vlastnej suverenity je Venezuela, ktorá čelí rozsiahlemu zasahovaniu do vnútorných záležitostí krajiny zo strany Spojených štátov, ktoré sa rozhodli podporovať opozíciu, spustili ekonomický nátlak a verejne hrozia priamou vojenskou inváziou.

"USA nesedia nečinne, ale využívajú stále nové taktiky vrátane širokej škály techník vyvinutých pre hybridné vojny a farebné revolúcie. Američania trénujú vodcov a členov extrémistických skupín. Zvyšujú tlak na podporu úplatkárstva, šikanovania a sektorových sankcií.”