My sa postaráme o to, aby boli Slováci opäť hrdí a sebavedomí, tvrdí v rozhovore Róbert Švec
22 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Róbert Švec kandidoval v prezidentských voľbách. Po nich transformoval občianske združenie Slovenské hnutie obrody na riadnu politickú stranu. Práve o tom sme sa zhovárali. 


Vaše občianske združenie sa 16.apríla zmenilo na politickú stranu, aké boli dôvody tohoto kroku a aké odozvy to vyvolalo pri zbieraní podpisov v teréne? 

V utorok 16. apríla sme na ministerstvo vnútra odovzdali návrh na registráciu politického hnutia s názvom Slovenské Hnutie Obrody. Spolu s návrhom sme odovzdali vyše 13-tisíc podpisov občanov, ktorí súhlasia s tým, aby vzniklo politické hnutie s názvom Slovenské Hnutie Obrody. Som hrdý na členov a sympatizantov SHO, pretože naše politické hnutie nevzniká kúpou už existujúceho subjektu, ale vzniká ako výsledok úprimného a odhodlaného aktivizmu z dola, ako prejav vôle a záujmu občanov. A s takými reakciami sme sa stretávali aj počas získavania podpisov. Slováci vedia, že za nami je úspešný 15-ročný príbeh občianskeho aktivizmu a vedia aj to, že všetko čo robíme, robíme z čistej lásky k nášmu národu a štátu. Nie ako nenávisť k niekomu alebo niečomu, ale ako prejav oddanosti nasej otčine.

Eurovoľby ste už nestihli, napriek tomu čo by bolo programovou prioritou vášho politického hnutia a ako hodnotíte doterajší priebeh kampane? 





V prvom rade chcem vyzvať Slovákov, aby sa volieb zúčasťnili. Je dôležité, aby v Európskom parlamente zastupovali našu vlasť poslanci, ktorí budú vždy a všade hájiť a presadzovať slovenské záujmy. Slovenská republika nepotrebuje viac Bruselu a centralizácie, ale potrebuje viac Slovenska, potrebuje sebavedomú a hrdú slovenskú cestu, aby Slováci neboli politickými a ekonomickými podnájomníkmi vo svojom state, ale aby slobodne a hrdo rozhodovali o svojej budúcnosti. A to by bola jedna z hlavných myšlienok kampane nášho hnutia, ak by kandidovalo do Európskeho parlamentu. Pokiaľ ide o prebiehajúcu kampaň, hodnotím ju ako nudnú a bez kreativity.







Do parlamentných volieb zostáva menej ako rok. Aké budú ďalšie kroky vašej strany v najbližšom období?





V tejto chvíli čakáme na rozhodnutie ministerstva vnútra o registrácii Slovenského Hnutia Obrody ako politického hnutia. Ale ani spomínané čakanie na rozhodnutie o registrácii nám nebráni v tom, aby sme sa stretávali s ľuďmi a organizáciami, ktoré prejavili záujem vytvoriť spoločnú vlasteneckú kandidátku do NR SR v najbližších voľbách. Cieľ nášho hnutia je jasný. Dať priestor úprimným ľuďom a iniciatívam na komunikáciu a spoluprácu, ktoré zabezpečia úspech slovenských vlastencov v najbližších parlamentných voľbách. A čo sa týka programových cieľov, jedným z nosných je a bude, aby Slováci pracovali v prvom rade na seba a pre seba a až potom brali ohľad na záujmy iných. To je postoj a politika hrdých národov a my sa postaráme o to, aby boli Slováci opäť hrdí a sebavedomí.