AKTUÁLNE: USA chcú ekonomicky destabilizovať Irán. Tlačia do toho aj celý svet.
22 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Biely dom dnes oznámil, že Spojené štáty sprísňujú sankcie voči Iránu a rušia všetky výnimky na vývoz ropy z tejto krajiny. Krajiny, ktoré budú aj naďalej kupovať iránsku ropu po 2. máji 2019, riskujú sankcie zo strany USA.

Podľa vyhlásenia tlačového tajomníka Kancelárie prezidenta sa Donald Trump „rozhodol, že od mája tohto roku nebude už znovu vydávať žiadne výnimky zo sankcií (SRE)“. Rozhodnutie „má priniesť absolútne zastavenie vývozu ropy z Iránu až na nulu“.

„Spojené štáty, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, traja najväčší svetoví producenti ropy, spolu s našimi priateľmi a spojencami, sú odhodlaní zabezpečiť, aby svetové trhy s ropou zostali aj napriek tomu stále primerane zásobované ropou,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Dohodli sme sa, že podnikneme všetky potrebné kroky na to, aby sme naplnili celosvetový dopyt po rope, pretože iránska ropa bude absolútne odstránená z trhu,“ uvádza sa ďalej.



 

„Trumpová administratíva priviedla iránsky vývoz ropy na historické minimá a dramaticky zrýchľujeme našu nátlakovú kampaň. Týmto si plníme naše národné bezpečnostné ciele pri dobrom zachovaní globálnych ropných trhov,“ povedal na margo sankcií americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Washington v roku 2015 opätovne uvalil sankcie na Teherán po tom, čo prezident Donald Trump jednostranne vypovedal jadrovú dohodu medzi USA a Iránom. S cieľom úplne zastaviť iránsky vývoz ropy, USA udelili dočasnú výnimku pre dovoz iránskej ropy do Číny, Indie, Grécka, Talianska, Taiwanu, Japonska, Turecka a Južnej Kórey, aby tým zabezpečili nízke ceny ropy a zabránil narušeniu globálneho trhu s ropou.

Ešte pred samotným oznámením vyskočili ceny ropy a vyšplahali sa do výšky z jesene minulého roka. Brent a US West Texas Intermediate (WTI) v pondelok vzrástli o tri percentá. Benchmark Brent sa obchodoval v pondelok na poludnie za 73,65 USD za barel, zatiaľ čo barel ropy WTI sa predával za 65,35 USD.