Vraždu novinárky v Severnom Írsku zachytila kamera, polícia už zadržala páchateľov
20 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29 ročnej novinárky Lýry McKeeovej, ktorú zabili počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Na svojom webe o tom informovala spravodajská stanica BBC.


Podľa polície sa jedná o dvoch mužov vo veku 18 a 19 rokov. Zadržaní boli na základe zákona o boji proti terorizmu, spresnila polícia.

Novinárku zasiahol projektil vo chvíli, keď sledovala dianie okolo nepokojov. Polícia uviedla, že ozbrojený muž strieľal po policajtoch okolo jedenástej hodine večer. Novinárka v tom čase stála v blízkosti jedného policajného vozidla.

Zábery kamerového systému zaznamenali jej posledný moment pred zasiahnutím. Snímka zachytila človeka podozrivého zo streľby. Na videu, ktoré polícia tiež zverejnila, je vidieť ako maskovaný útočník, ktorý sa vykloní z úkrytu, strieľa na políciu a okoloidúcich.

Aj NATO je súčasťou problému, ktorý na svet vrhá atómový tieň
V poslednej dobe sa NATO zmenilo z obranného spojenectva na "jadrovú alianciu", pre ktorú už nie je použitie zbraní hromadného ničenia extrémnym opatrením, píše nemecký Mittelbayerische Zeitung. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Polícia bezprostredne označila za možného páchateľa organizáciu Nová IRA. Udalosť sa tiež začala vyšetrovať ako teroristický prípad.

Tri desaťročia sektárskeho násilia v Severnom Írsku si vyžiadali cez 3600 obetí. Na Veľký piatok v roku 1998 sa obe strany dohodli na mierovej dohode. Nová IRA (Írska republikánska armáda) na Veľkonočný piatok dohodu odmietla.

Násilnosti v štvrti Creggan vypukli vo štvrtok večer po policajnej razii, ktorej cieľom bolo zabrániť útokom naplánovaným na tento víkend. Výtržníci hádzali po policajtoch desiatky zápalných fliaš a zapálili pri tom dve autá.