Rusko vyhostilo poľského vicekonzula. Dôvodom sú napäté vzťahy
20 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Po tom, ako poľské úrady nepozvali Putina na oslavy výročia druhej svetovej vojny a nedovolili ruskej plachetnici Sedov vstúpiť do ich teritoriálnych vôd, odpovedalo Rusko vyhlásením poľského vicekonzula v oblasti Irkutsk za "personu non grata". Poľsko taktiež vyhostilo ruského vicekonzula, ktorý bol situovaný v Poznani.


Informáciu o vyhostení potvrdila hovorkyňa poľského ministerstva zahraničia. Na otázku, či je dôvodom odvolanie ruského vicekonzula v Poznani, povedala, že nie je oprávnená poskytovať podrobnejšie informácie. Poľský vicekonzul už opustil Irkutsk. Jeho osobné údaje poľské ministerstvo zahraničia neposkytne.

"V poslednej dobe došlo k výmene nevraživých názorov medzi Poľskom a Ruskom," zdôraznil denník. Poľsko napríklad nedovolilo ruskej plachetnici Sedov vstúpiť na územie poľských vôd a taktiež do prístavu v meste Gdyňa.

Pentagon chce vo Venezuele manévrami odstaviť Rusko, Čínu a Kubu
Americké ministerstvo obrany skúma možnosti pre riešenie venezuelskej krízy. Podľa televízie CNN by mali predstavovať výzvu pre Kubu, Čínu a taktiež Rusko. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Oficiálny dôvod bol ten, že sa na lodi nachádzala skupina študentov, ktorí pochádzajú z Krymu. Problém bol v tom, že pri sebe mali ruské pasy, nie ukrajinské. Poľsko, rovnako ako väčšina západných krajín, neuznáva "pripojenie" Krymu k Rusku a v tejto veci naň uvalilo sankcie. Tomu istému plavidlu tiež nebol povolený vstup do estónskych vôd.

zdroj