Bruselská irónia. EÚ schválila zákon o ochrane oznamovateľov akým bol aj Assange
16 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Byrokratický Brusel má veľký zmysel pre iróniu. Poslanci Európskeho parlamentu odsúhlasili zákon na ochranu oznamovateľov terstných činov. Deje sa tak len niekoľko dní po zatknutí Juliana Assangea, spoluzakladateľa informačnej stránky WikiLeaks.


Assange čelí vydaniu do USA, za údajné napomáhanie úniku citlivých amerických dokumentov bývalým americkým vojakom Chelsea Manningom. Americké právne predpisy klasifikujú jeho činnosť ako  „sprisahanie” a “spoluprácu na nedovolenom získaní tajných informácií z vládneho počítača“. Pre tento prípad úrady neberú do úvahy fakt, že Assange bol de facto oznamovateľom trestnej činnosti.


Európsky parlament schválil nový zákon, ktorý ukladá členským štátom EÚ prijať vnútroštátne právne predpisy na komplexnú ochranu takýchto oznamovateľov. Navrhovaná smernica hovorí, že „ochrana oznamovateľov ako aj žurnalistických zdrojov je rozhodujúca pre zabezpečenie základnej úlohy investigatívnej žurnalistiky v demokratických spoločnostiach“ ktorou je najmä dohľad nad legálnym konaním výkonnej moci a vyžaduje, aby zákon chránil nielen tých, ktorí odhaľujú priestupky svojich zamestnávateľov, ale aj iných jednotlivcov.


Smernica v ďalšom upresňuje rozsah právnych predpisov tak, aby nedochádzalo ani k prípadným represiám prepojených osôb. „Nepriame odvetné opatrenia zahŕňajú aj opatrenia prijaté proti facilitátorom alebo spolupracovníkom alebo príbuzným osobám, ktoré mohli napomáhať takýmto správam,“ uvádza sa v smernici.


Európa sa zdá byť demokratickejším zriadením, než USA, ktoré sa pasujú do úlohy lídra v presadzovaní demokracie vo svete.