Šéf OSN Guterres nalieha na okamžité zastavenie vojenských akcií v Líbyi
09 | 04 | 2019 I TASR

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres rázne odsúdil vojenskú eskaláciu neďaleko líbyjskej metropoly Tripolis a vyzval na okamžité zastavenie bojov v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.


Jeho výzva prišla po pondelkovom leteckom údere jednotiek Chalífu Haftara na letisko Mitiga východne od hlavného mesta.

Guterres "nalieha na okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií smerom k deeskalácii tamojšej situácie s cieľom zabrániť totálnemu konfliktu", uvádza sa vo vyhlásení OSN.

Generálny tajomník OSN taktiež "ostro odsudzuje vojenskú eskaláciu a pokračujúce boje v Tripolise, ako aj v jeho okolí vrátane náletu, ktoré podniklo lietadlo tzv. Líbyjskej národnej armády na letisko Mitiga".

Útok vojenského lietadla prerušil v pondelok prevádzku na jedinom fungujúcom letisku v Tripolise. K zraneniam tam nedošlo.

GRAMATICKÉ OKIENKO: Nielen reperi a športovci si "idú svoje", ale už aj biskupi
Už v 90. rokoch Vec (ešte v skupine Trosky) repoval: "Vždy, keď zapnem moje stroje, idem si svoje, zotrvačníkoví umelci, oblečte si kroje!" Dnes si „idú svoje“ už aj seriózni konzervatívni novinári, napr. v titulku k predvolebnému komentáru:... Čítať ďalej
09 | 04 | 2019 | TASR


V blízkosti Tripolisu sa od nedele odohrávajú urputné boje medzi jednotkami LNA Chalífu Haftara a oddielmi ozbrojených síl lojálnych medzinárodne uznanej vláde národného porozumenia.

Haftarova armáda začala minulý štvrtok útok s cieľom dobyť Tripolis, kde sídli vláda národného porozumenia. Haftar podporuje konkurenčnú vládu na východe Líbye. Obe strany neskôr do bojov nasadili aj letectvo. K bojom došlo napriek výzvam OSN a Spojených štátov na okamžité prímerie.