Nemecká televízia ZDF: Rusko vojensky vpadlo do Estónska!
07 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Mnohým divákom zaskočilo, keď moderátor kanála ZDF Klaus Kleber informoval v správach o vojenskej "invázii" Ruska do Estónska.


"Americká armáda, spoločne s nemeckými a európskymi spojencami, mieri do Estónska, aby vyhnala jednotky ruských ozbrojených síl, ktoré tam vstúpili, rovnako ako pred niekoľkými rokmi na Krym," povedal.

Potom moderátor požiadal divákov, aby sa nebáli.

"Nie je to pravda. Je to len obraz. Je však celkom realistický, "dodal Kleber.

Následne redaktor  poukázal na "odstrašujúcu" úlohu NATO. Podľa jeho názoru je to aliancia, ktorá zaisťuje mier na európskom kontinente. Kleber povedal, že organizácia stelesňuje "bezprecedentný úspech". Dnes však NATO "oslabilo", ako nikdy predtým, poznamenal.

Tieto "správy" rozhorčili ruských novinárov.

"Takéto správy na štátnom kanáli Nemecka je provokáciou z šuplíku Goebbelsa," reagoval na Instagrame ruský televízny redaktor Vladimir Solovjev.

Kanál ZDF už skôr distribuoval pochybné a protiruské materiály. V televízii sa vysielal film "Putinova studená vojna" a tvrdil, že "ruskí agenti" idú do Európy pod rúškom utečencov. V ďalšej dokumentárne produkcii ZDF ukázal človeka, ktorý sa predstavil ako dobrovoľník, a že bojoval na Donbase. Neskôr priznal, že všetko, čo sa deje na videu, je zinscenované.