SaS pripomína, že ako jediná strana nehlasovala za zákaz maďarskej hymny v zákone
05 | 04 | 2019 I Roman Suchý


SaS pripomína, že ako jediná strana nehlasovali za zákaz maďarskej hymny v zákone o štátnych symboloch. „Zákaz hrania či spievania hymien iných štátov na území Slovenskej republiky s výnimkou oficiálnych podujatí považujeme za absurdný.“




„Schválenie tohto zákona sme najskôr považovali za žart, pretože sme počas rozpravy na to, čo páchajú, poslancov upozorňovali. Je nemysliteľné, že v 21. storočí, v krajine, ktorá je členom EÚ, NATO, OECD a ďalších organizácií, sa našla parlamentná väčšina, ktorá takúto absurdnosť schválila,“ tvrdí podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Podľa SaS sa týmto zákonom vytvorili podmienky na postihovanie ľudí za uplatňovanie práva na slobodu prejavu, aké nemajú obdobu.

„Ak prezident Andrej Kiska nedá šancu parlamentu túto chybu opraviť, respektíve keď ju parlament neopraví, poslanci strany SaS vyvinú úsilie, aby sa kontroverzné ustanovenie o zákaze hrania alebo spievania hymien cudzích štátov dostalo pred Ústavný súd,“ povedal poslanec SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.