Washington Post: Trump má veľký problém s Ruskom vo Venezuele, plány mu nevychádzajú
04 | 04 | 2019 I Ishaan Tharoor

V posledných mesiacoch museli Spojené štáty zmierniť nadšenie pre nevyhnutnosť a rýchlosť príchodu novej vlády, ktorá by vo Venezuele prevzala moc, vedenú opozičným vodcom Juanom Guaidóm.


Rusko, vedené finančnými a geopolitickými záujmami, aktívne podporuje venezuelského prezidenta Nicolasa Madura v jeho snahe zachovať si moc, napísal The Washington Post.

Pred niekoľkými mesiacmi vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uisťovala, že kolaps režimu prezidenta Venezuely Nicholasa Madura, je neodvratný a blízky, ale teraz už tak sebavedome nehovorí o situácii v krajine.

Bez ohľadu na závažnosť ekonomickej situácie, ktorá vyvolala skutočnú migračnú krízu, prezident Maduro sa nepriblížil k strate moci. Faktom je, že hoci opozičný vodca Juan Guaidó bol viac ako 50 krajinami uznaný za dočasného prezidenta Venezuely, Maduro má podporu Číny, Turecka a predovšetkým Ruska.

"A zatiaľ ho Kremeľ nesklamal," konštatoval Washington Post. Moskva sa preto snaží kompenzovať straty krajiny kvôli americkým sankciám a pomôcť pri spracovaní ťažkej ropy.

Venezuela: Poslanci zbavili opozičného lídra Guaidóa poslaneckej imunity
03 | 04 | 2019 | Roman Suchý/TASR


Okrem toho Rusko zvyšuje dodávky pšenice a liekov. A tento týždeň ruský diplomat v Caracase potvrdil, že venezuelská delegácia príde do Moskvy, aby prediskutovala investície do venezuelskej ťažby, poľnohospodárstva a dopravy.

To, čo sa stalo na konci marca, však vzbudilo zvláštnu pozornosť Washingtonu, a rozhorčilo Trumpovu administratívu a americké médiá. Do Venezuely dorazili dve lietadlá s asi stovkou ruských vojakov na palube.

Rusko pritom odmietlo kritiku Spojených štátov a najmä prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, ktorý obvinil krajinu z "provokácie". Uistili, že vojaci boli vyzvaní, aby pomohli Venezuele v servise ruských protilietadlových raketových systémov S-300 na pozadí trvalých výpadkov prúdu (jedná sa aj o výcvik a servis vrtuľníkov typu Mi a stíhačiek Su-30)

"Neveríme, že by tretie krajiny mali byť znepokojené našimi bilaterálnymi vzťahmi s niektorými štátmi. V žiadnom prípade nezasahujeme do vnútorných záležitostí Venezuely, očakávame, že tretie krajiny budú nasledovať náš príklad, "uviedol tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Pokiaľ ide o Spojené štáty americké, sú prítomné v mnohých častiach sveta a nikto im nehovorí, kde majú byť, a kde by nemali byť."

Súčasne peniaze hrajú významnú úlohu v ruskom "zasahovaní" vo Venezuele. Krajina teda dlhuje ministerstvu financií Ruska 3,1 miliardy dolárov a ďalšie 2 miliardy dolárov ruskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Rosneft. Moskva verí, že ruské investície môžu byť pod novou vládou ohrozené.

Washington Post sa však domnieva, že finančný problém nemá pre krajinu zásadný význam. V prvom rade sa zaujíma o svoju medzinárodnú autoritu. Zároveň odôvodňujú v Rusku svoje kroky obavami, že sa Spojené štáty snažia "likvidovať vlády nepohodlných krajín".

Washington Post však predpokladá, že ochrana svojej vízie medzinárodného systému pre Rusko je veľmi náročnou úlohou.

"Existuje pochopenie, že Venezuela je skôr vážnou skúškou schopnosti Ruska obhajovať svoje záujmy v globálnom meradle," cituje denník slová riaditeľa Moskovského Carnegieho centra Dmitrija Trenin.

Napriek všetkej tvrdosti rétoriky americkej vlády sa tiež obáva ďalšieho zhoršenia situácie vo Venezuele. A dokonca aj washingtonský jastrab Bolton brzdí nadšenie, keď diskutuje o budúcnosti krajiny. Teraz, keď tvrdí, že Madurova moc nie je tak silná, ako sa zdá, to Bolton dopĺňa: "Je to boj proti autoritárskej vláde, a samozrejme to bude nejaký čas trvať."