Prvý prieskum k eurovoľbám: Kotleba je druhý, poslancov by malo osem strán
02 | 04 | 2019 I Aneta Leitmanová
Výsledky potvrdzujú predpoklad, že nové slovenské zastúpenie v europarlamente bude rozdrobenejšie a bude obsahovať aj zástupcov  ĽSNS. Informuje portál Euroactiv.

Víťazne by z eurovolieb vyšiel Smer-SD (21,6 percent), nasledovaný stranou Kotleba-ĽSNS (12,9 percent). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Katedru politológie FiF UK.

Ako tretia by skončila opozičná SaS s 11,3 percentami. Ďalšie štyri strany sa držia s preferenciami na úrovni medzi 11 a 8 percentami – OĽaNO, Sme rodina, KDH a koalícia Progresívneho Slovenska s strany Spolu-OD.

Cez 5 percentné kvórum by sa dostala ešte aj SNS. Pod túto hranicu prieskum posiela Most-Híd aj SMK. Hoci ide o prvý prieskum, ktorý sa pýtal špecificky na voľby do Európskeho parlamentu, zber údajov sa konal v marci, kedy ešte európska kampaň neprebiehala. Aj preto výsledky do veľkej miery kopírujú preferencie strán vo všeobecných voľbách, vysvetľuje politológ Pavol Baboš.

Prieskum tiež potvrdzuje predpoklad, že nové slovenské zastúpenie bude rozdrobenejšie a bude obsahovať aj zástupcov extrému v podobe ĽSNS.

Percentá Kotlebovej strany môžu byť podľa Pavla Baboša trochu nadhodnotené. Vo výsledku bude  podľa neho závisieť od schopnosti tejto strany mobilizovať svojich voličov pre tento typ volieb.

Eurovoľby sa budú na Slovensku konať 25. mája.




Zdroj: Agentúra Focus (marec 2019) pre FiF UK


 

Pokiaľ ide o možný počet mandátov, preferencie ho celkom neodhalia. Závisieť bude od celkovej účasti a absolútneho počtu hlasov. Problematické je to predpovedať najmä v situácii, kedy je viacero strán v preferenciách veľmi tesne pri sebe a hrajú o jeden alebo dva mandáty. Smer sa bude zrejme pohybovať medzi dvoma až troma mandátmi. Slovensko bude mať v Európskom parlamente 14 poslancov.

Agentúra Focus prieskum robila na reprezentatívnej vzorke (1590) dospelej populácie v dátume 1. až 15. marca 2019. Katedra politológie FiF UK ho zadala v rámci projektu  „Zlepšovanie komunikácie v oblasti demokracie a deficitov EÚ.“