Izrael rozšíril rybolovnú zónu pri pobreží pásma Gazy
01 | 04 | 2019 I tasr

 Izrael v pondelok výrazne rozšíril zónu rybolovu pri pobreží palestínskeho pásma Gazy. Informovala o tom v pondelok izraelskej armáda. 


Podľa agentúry DPA je tento neobvyklý krok zrejme súčasťou snáh o dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda.

V posledných rokoch bola zóna rybolovu stanovená na maximálne deväť námorných míľ (16,7 kilometra) od brehov tejto palestínskej enklávy. Teraz bola rozšírená na 15 námorných míľ (27,8 kilometra).

Podľa izraelských médií ide o prvé rozšírenie takéhoto veľkého rozsahu od roku 2000, keď vypukla tzv. druhá palestínska intifáda, teda povstanie proti Izraelu.

Hovorca izraelskej armády v pondelok tento krok zdôvodnil potrebou predísť zhoršovaniu humanitárnej situácie v pásme Gazy. Zdôraznil však, že palestínski rybári musia rešpektovať platné dohody. Voči prípadným narušiteľom stanovenej hranice zóny zasiahnu izraelské sily, varoval hovorca.

Izrael už v nedeľu znovuotvoril hraničné priechody do pásma Gazy, ktoré boli uzavreté takmer týždeň v dôsledku eskalácie napätia s hnutím Hamas. Priechody Erez a Kerem Šalom boli mimo prevádzky od uplynulého pondelka, keď raketa odpálená palestínskymi militantmi zasiahla dom neďaleko Tel Avivu, kde utrpelo zranenia sedem ľudí. Izrael reagoval opakovanými útokmi na ciele v Gaze.

Egyptskí sprostredkovatelia sa odvtedy snažia dosiahnuť dohodu o prímerí s cieľom definitívne ukončiť nepriateľské akcie. Rozhovory však opakovane prerušujú palestínske raketové útoky a izraelské odvetné akcie.

Po pondelkovom útoku Izrael zakázal aj rybolov pri pobreží Gazy. Rozšírenie rybolovnej zóny podľa agentúry AP naznačuje, že rozhovory o prímerí zrejme zaznamenali určitý pokrok.