Francúzsko už po troch demisiách vo vláde pozná mená náhradníkov
01 | 04 | 2019 I tasr

Francúzska poslankyňa Amelie de Montchalin nahradí Nathalie Loiseauovú vo funkcii ministerky pre európske záležitosti. Informovali o tom v pondelok tlačové agentúry DPA a Reuters.


De Montchalin (33) pochádza z Lyonu a do Národného zhromaždenia bola zvolená v roku 2017.

K výmene na tomto poste, ktorý má priamu súvislosť s dotváraním spoločnej politiky Európskej únie, dochádza po tom, ako sa minulý týždeň traja členovia vládneho kabinetu rozhodli odstúpiť. Ich rozhodnutie súvisí s prípravou na nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu i komunálne voľby vo Francúzsku, v ktorých kandidujú.

Najprominentnejšou členkou exekutívy, ktorá opustila funkciu, je práve doterajšia ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová. Tá sa chce stať europoslankyňou za politickú stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM).

Štátneho tajomníka pre digitálnu agendu Mounira Mahjoubiho nahradí 37-ročný Cédric O a miesto doterajšieho hovorcu vlády Benjamina Griveauxa zastúpi 39-ročná Sibeth Ndiayeová, blízka spolupracovníčka prezidenta Macrona.

Griveaux a Mahjoubi odstúpili z vládnych postov, aby sa v mene LREM mohli uchádzať ako kandidáti v komunálnych voľbách v Paríži v roku 2020.