Reakcia poslankyne NRSR Viery Dubačovej k téme ohrozených ...
28 | 03 | 2019 I tasr

Ako už poukázali viacerí kultúrni manažéri, Ministerstvo kultúry v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja (riadiaci orgán IROP) dlhodobo zlyháva v koordinácii výziev pre oblasť kreatívneho priemyslu. Zároveň sa však domnievam, že nejde len o systémovú chybu. S ohľadom na okolnosti a vývoj, podľa môjho názoru všetko nasvedčuje tomu, že už od začiatku sa medzi kompetentnými viedol spor, ako tieto peniaze presunúť na iný zámer.


Nedokážem si inak vysvetliť, prečo od roku 2013, kedy sa výzvy kreatívneho priemyslu začali nastavovať, nebolo Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja s Ministerstvom kultúry schopné nastaviť jasné pravidlá. Veď na iných ministerstvách, keď išlo o eurofondy, zďaleka takto nezaháľali. Domnievam sa, že už na začiatku musela v úradníckych hlavách vzniknúť myšlienka, že tieto peniaze sa hodia aj na iné účely. Nehovoriac o zástupcoch viacerých samospráv, ktorí si kreatívny priemysel veľmi rýchlo premietali do úplne iných oblastí, než do rozvoja tvorivého a umeleckého potenciálu Slovenska.

O téme projektov kreatívneho priemyslu sme hovorili už s bývalým ministrom kultúry a po nástupe ministerky Laššákovej snáď nebolo kultúrneho výboru, na ktorom by som sa nepýtala na vývoj jednotlivých výziev a termínov ich realizácie.

Keď napriek mnohým prísľubom neprichádzal ani pokrok, ani konkrétne informácie, začala som sa zaujímať hlbšie. Zvlášť po zvláštnych zmenách v pôvodných programoch, ktoré akoby len napĺňali spomenuté podozrenia. Kde sú dnes v skutočnosti tieto peniaze? Koľko ľudí zástupcovia ministerstiev naťahovali?

Pred vyše mesiacom som smerovala tak ministerstvu kultúry, ako aj ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka veľmi konkrétne otázky v rámci poslaneckých interpelácií. Pýtala som sa na detaily zistených pochybení pri jednotlivých výzvach, dôvody omeškaní, ale aj minimálne otáznu motiváciu riadiacich orgánov na zmeny vo výzvach, vrátane zmien alokovaných financií.

Ich odpovede mi však zďaleka nestačia. Nepotrebujeme sa dnes už totiž naťahovať o slovíčka. Potrebujeme vedieť, kde sú dnes v skutočnosti tieto peniaze? Koľko ľudí zástupcovia ministerstiev naťahovali? Budem nielen pozorne sledovať ďalší vývoj a naplnenie sľubov o aktuálnych termínoch, ale tiež sa ďalej pýtať, prečo k tak závažným pochybeniam došlo a trvať na jasných odpovediach.