Kažimíra by mal vo funkcii nahradiť bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze
28 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Nahradil by doterajšieho financmajstra Petra Kažimíra, ktorého prezident Andrej Kiska vymenoval do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska, ujme sa jej od 1. júna tohto roka. Informácie priniesol portál HNonline.

Imrecze z postu šéfa Finančnej správy odstúpil pre kauzu colných podvodov, na ktorú upozornil Úrad pre boj s podvodmi. Svoju rezignáciu odôvodnil snahou ochrániť zamestnancov úradu, ktorí boli pri kauze podľa neho zaťahovaní do politického súboja.

Už v septembri 2018, keď z Finančnej správy odchádzal, sa špekulovalo o tom, že by mal nahradiť Kažimíra, ktorý sa stane guvernérom.

Pod Imreczeho vedením prešla daňová časť Finančnej správy rozsiahlou elektronizáciou, nový informačný systém finančnej správy ISFS-SD nahradil zastaraný systém, ktorý fungoval ešte od 90. rokov minulého storočia. Úspešný výber daní a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol podľa Finančnej správy v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur.

Kritizovaný bol za to, že neriešil kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je v súčasnosti odsúdený za daňové podvody, či za stretnutia s oligarchom Miroslavom Výbohom.