Summit Severná Kórea - Rusko získal na dôležitosti po zlyhaných rokovaniach v Hanoji
22 | 03 | 2019 I TASS

Návšteva Ruska Kim Čong-Unom sa stala obzvlášť dôležitá po tom, ako posledný summit
Spojené štáty - Severná Kórea v Hanoji pred necelým mesiacom zlyhal. Vo štvrtok to povedal ruský expert na diplomatické vzťahy medzi Moskvou a Pchjongjangom.


"Všeobecne povedané, (Kim Čong-Unova) návšteva je teraz dôležitejšia než kedykoľvek predtým keďže summit v Hanoji zlyhal. Zároveň aj kvôli tomu, že vo svete rastie úloha Ruska zabezpečovať mier. Taktiež je ochotné figurovať ako poradca pre to, aby sme dokázali spoločne nájsť cesty k prekonaniu aktuálnych problémov," povedal Georgy Toloraya, ktorý vedie Východoázijské centrum na Ekonomickom inštitúte Ruskej akadémie vied.

Expert zároveň povedal, že aktuálne nedisponuje informáciami o rokovaniach medzi ruskými a severokórejskými diplomatmi ktoré by týkali príprav na summit Putin - Kim Čong-Un.

"Severokórejský minister zahraničných vecí Im Chon Il tu bol nedávno, ale to sa skôr týkalo udalostí 70. výročia podpísania zmluvy o ekonomickej a kultúrnej spolupráci," pokračoval. "Bolo to bežné stretnutie a konzultácie na úrovni štátnych tajomníkov s podpísaním relevantného plánu."

"Bolo jasné že nemá mandát na to, aby viedol rokovania o praktických detailoch summitu, aj keď tu tá možnosť bola už predtým spomenutá. Ale nemyslím si, že táto udalosť bola špecificky určená pre to, aby sa na nej riešili tieto záležitosti," dodal.

Juhokórejská mediálna agentúra Yonhap nedávno informovala o návšteve Ruska vysokopostaveným členom severokórejskej vládnej strany. A čo viac, juhokórejské noviny Dong-a Ilbo taktiež písali o Kim Čong-Unových plánoch navštíviť Rusko práve pre to, aby získal podporu Kremľa po neúspešných rokovaniach so Spojenými štátmi. Podľa novín je intenzívnejší kontakt medzi Severnou Kóreou a Ruskom znamením toho, že sa tak môže udiať už čoskoro. Za posledný mesiac sa už udiali tri oficiálne návštevy severokórejských diplomatov.