Spojené štáty sú podozrivé z vojnových zločinov v Somálsku
21 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Americká armáda by mohla byť vinná z vojnových zločinov v Somálsku, podľa novej správy, ktorá spochybňuje, čo vláda povedala o civilných obetiach z bombardovacej kampane proti al-Šabab- africkej krajine, ktorá je filiálkou al-Káidy.


Správa organizácie pre ľudské práva Amnesty Internationaluvádza, že v priebehu posledných dvoch rokov bolo v dôsledku v piatich z viac než stovky leteckých útokov americkými lietadlami a bezpilotných lietadiel v Somálsku zabitých najmenej 14 civilistov a sedem zranených.

"Zdá sa, že tieto útoky porušili medzinárodné humanitárne právo a niektoré z nich by mohli byť považované za vojnové zločiny," píše sa v správe.

Keď africké veliteľstvo Spojených štátov (AFRICOM) dostalo tieto informácie, "znovu poprelo" smrť civilistov, ako dôsledok amerických operácií v Somálsku proti teroristickej skupine "Al-Šabáb".

Amnesty International uskutočnila viac ako 150 rozhovorov so "svedkami, príbuznými, vysídlencami ľuďmi aj zdrojmi z radov odborníkov". Organizácia tiež poukazuje na to, že vykonala dôslednú analýzu "satelitných snímok, fragmentov streliva a fotografií účinkov leteckých úderov".

Aktivisti za ľudské práva sa domnievajú, že počet mŕtvych civilistov "môže byť oveľa vyšší".

Daphne Eviatarová, riaditeľka pre bezpečnosť ľudských práv Amnesty International, sa sťažovala, že Pentagon a americká vláda "neboli úprimné ohľadom dôsledku operácií v Somálsku a civilných obetí".
 
"AFRICOM neustále prehlasuje, že napriek desiatkam leteckých útokov, ktoré sa každoročne vykonávajú, neexistovali žiadne civilné obete," poznamenala Eviatarová.

Tieto tvrdenia americkej armády vyvolalo vážne podozrenia a organizácia sa rozhodla vykonať vyšetrovanie.

Podľa Eviatarovej musí americká vláda "uznať" existenciu týchto obetí, medzi ktorými boli okrem iného deti, poľnohospodári a kopáči studní. Ako predpokládá, v tomto prípade všetko nasvedčuje skutočnosť, že armáda je zapojená do úderov proti údajným teroristom, čo znamená, že zabíjajú mužov vojenského veku, aj keď Spojené štáty s istotou nevedia, či majú títo ľudia väzby na islamských militantov alebo extrémistické skupiny.

"Je to úplne nezákonné," zdôraznila Eviatarová. Poukázala tiež na to, že to bola práve kritika takých vojenských metód, ktorá viedla predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu k zavedeniu nových pravidiel na ochranu civilistov.