Novinári ukázali, ako Porošenko bude falšovať voľby (VIDEO)
20 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Volebné štáby prezidentského kandidáta Ukrajiny, súčasnej hlavy štátu Petro Porošenko majú podľa ukrajinských novinárov falšovať voľby spustením tzv. "Kolotočov" a kúpiť si tak  3 milióny hlasov za 500 miliónov dolárov, informuje agentúra UNIAN.


"Podľa novinárov vedú Porošenkovu kampaň po celej krajine dva štáby. V prvom štábu kampane začínajú sociálnymi anketami. Osoba nemá podozrenie, že by zodpovedala na jednoduché otázky a dostávala sa pod vplyv agitátorov, "uviedlo vyšetrovanie. Otázky v dotazníkoch sú štruktúrované tak, aby identifikovali občanov, ktorí sú pripravení hlasovať pre Porošenka. Tento štáb je vedený prvým zástupcom vedúceho prezidentskej administratívy Vitalijom Kovaľčukom.

"Zónou jeho pôsobenia je 12 regiónov. Spolieha na administratívne zdroje, "uviedli novinári a poznamenali, že druhé ústredie Porošenka pracuje na priamom nákupe." Podľa webu "Karusel 2019", plánujú pre Porošenka nakúpiť 3 milióny hlasov, s výdavkami 500 miliónov dolárov, "oznámili novinári. Túto centrálu vedú politický stratég Dmitrij Kasjanov a poslanec Najvyššej rady Sergej Berezenko.



Vo februári šéf ukrajinského ministerstva vnútra Ukrajiny Arsen Avakov povedal, že polícia skúma informácie o možných volebných "sieťach". Podľa neho existuje viacero inscenácií "v rôznej miere týkajúce sa troch alebo štyroch kandidátov". Ukrajinský portál Strana.ua oznámil, že vykonal vlastné vyšetrovanie a urobila kompletný obraz rozsiahleho plánu úplného odkupu hlasov v prospech úradujúceho prezidenta.

Vytvorenie "Siete", sa odohráva v niekoľkých fázach, poznamenala Strana.ua. V prvej etape Porošenkovi agitátori vykonávajú hromadné prieskumy verejnej mienky, identifikujú potenciálnych priaznivcov prezidenta. V druhej etape je ústredím naviazaný stály kontakt s touto skupinou ľudí. Telefonujú si, vedú agitáciu , navrhujú ľuďom, aby sa stali agitátormi, a snažia sa upevniť načrtnutý výber v prospech Porošenka.

V tretej etape začína hlavná časť plánu - prideľovanie materiálnej pomoci účastníkom "Siete". Regionálne a miestne úrady na tento účel schvaľujú špeciálne programy sociálnej pomoci, ktoré zjednodušujú kritériá pre prijatie finančných prostriedkov. Tieto prostriedky budú vydávané účastníkom "Siete" v predvečer volieb.

K tomu je potrebné poznamenať, že Porošenkovi môže vo voľbách pomôcť nielen skutočnosť, že sa volieb nezúčastní obyvateľstvo Donbasu (to je asi päť miliónov potenciálnych voličov), ale predovšetkým fakt, že Ukrajina zakázala Ukrajincom, ktorí jazdia do Ruska pracovať, možnosť hlasovať v Rusku . Čo je okolo dvoch miliónov občanov. Tento účelový ťah odborníci kritizovali práve ako nahrávanie a manipuláciu v prospech Porošenka.