Titulka denníka SME z prezidentských volieb má dohru! Bude ju riešiť ministerstvo kultúry pokutou?
19 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Titulkou denníka SME z dňa konania prvého kola prezidentských volieb sa má zaoberať rezort kultúry. Ak ten rozhodne, že známy celoštátny denník pochybil, hrozí mu  niekoľkotisícová pokuta. Na prednú stranu novín s fiktívnym hlasovacím lístkom bolo podaných viacero podnetov.  Informuje portál Glob.

“Denník SME sa dnes pokúsil absolútne bez hanby zmanipulovať prezidentské voľby zverejnením falošného volebného lístka na svojej titulnej stránke, na ktorom majú niektorí kandidáti, vrátane mňa, uvedené nesprávne čísla. Čoho všetkého sú títo ľudia schopní? Dajte prosím vedieť čo najväčšiemu počtu ľudí, že na tejto fotke je falošný, neexistujúci volebný lístok,“ uvádzal v reakcii na svojom profile sudca Štefan Harabin.

René Skalný: Keď konšpiruje denník SME, volá sa to seriózna žurnalistika
Denník SME sa vo svojej dnešnej tlačenej verzii dopustil zjavnej manipulácie verejnosti priamo počas volebného dňa. Redakcia na titulke sobotného vydania uverejnila falošný hlasovací lístok s prehádzanými číslami vybraných... Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | René Skalný


“Denník Sme nezostal nič dlžný svojej manipulatívnej povesti a na titulnej stránke uverejnil falošný volebný lístok, a to napriek tomu, že podľa mojich informácií ešte včera večer bola redaktorka týchto novín informovaná, že je to podvod.

Považujem to za ďalší dôkaz, že tieto voľby hrubo manipulované a nespravodlivé. Dôrazne sa ohradzujem voči týmto praktikám, keď favoritka liberálnych médií Zuzana Čaputová má uvedené pravé číslo, kým ja alebo niektorí ďalší kandidáti falošné. A to všetko na papieri s vodotlačou štátneho znaku, ktorý má pôsobiť dôveryhodne. Jasný falzifikát!“, pridal sa v sobotu prezidentský kandidát Eduard Chmelár.

MIMORIADNA SPRÁVA: SME v tlačenej verzii manipulatívne uverejnilo nepravý hlasovací lístok
16 | 03 | 2019 | Roman Suchý


Rezort kultúry pre Glob.sk povedal, že im “zatiaľ nebol formálne doručený žiaden podnet súvisiaci s voľbou prezidenta SR, ktorá sa uskutočnila 16. marca 2019.” V prípade, že takýto dostanú, budú sa ním zaoberať tak, ako káže zákon.

Podľa zákona o volebnej kampani je “zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách, kandidujúcich koalíciách politických strán, kandidátoch na prezidenta a kandidátoch na funkcie do orgánov územnej samosprávy v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom vysielaní, v televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických publikáciách, neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve je 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané.” V prípade jeho porušenie rezort kultúry uloží pokutu od 1 000 eur do 10 000 eur. Ministerstvo tak môže urobiť do jedného roka odo dňa, keď sa dozvedelo o porušení zákona.