Reakcia na americký radar v Rumunsku: Rusko rozmiestnilo na Kryme bombardéry
19 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Rusko sa rozhodlo rozmiestniť na Kryme strategické bombardéry Tu-22M3 schopné niesť jadrové rakety. Agentúre RIA Novosti to včera povedal senátor Viktor Bondarev, bývalý vrchný veliteľ ruského letectva.


Premiestnením lietadiel Moskva reaguje na budovaní systému protiraketovej obrany USA v Rumunsku. Podľa Bondareva, ktorý je šéfom branného výboru hornej komory parlamentu, krok ruskej armády "kardinálne mení rovnováhu síl v regióne".

Lietadlá Tu-22M3 budú navyše počas niekoľkých rokov modernizované tak, aby mohli prekonať protiraketovú obranu "v ktoromkoľvek bode Európy", povedal senátor.

Spojené štáty od roku 2016 využívajú na základni Deveselu na juhu Rumunska systém protiraketovej obrany Aegis Ashore, ktorý je podľa Pentagonu odpoveďou NATO na rastúcu hrozbu šírenia raketových zbraní na Blízkom východe. Podľa Moskvy môže byť systém použitý aj na odpálenie krídlových rakiet dlhého doletu a je priamym ohrozením Ruska.

Ruské strategické bombardéry budú rozmiestnené na krymskej leteckej základni Gvardějskoje (Hvardijske) severne od Simferopolu, vyhlásil Bondarev, ktorý s novinármi hovoril pri príležitosti piateho výročia úspešného referenda o pripojení  ukrajinského polostrova k Rusku.

Generál pripomenul, že už teraz má ruská armáda na Kryme stíhacie lietadlá MiG-29 a Su-27, protiraketové batérie S-300, S-400, Buk-M2 a Pancir a rakety Iskander, ktoré môžu niesť jadrovú nálož.

Bondarev povedal, že ruské bojové systémy majú teraz plne pod kontrolou celý región Čierneho mora, čo je "nevyhnutné vzhľadom k neustálym provokáciám NATO". Krym je teraz podľa ruského senátora "nepotopiteľnou lietadlovou loďou" Ruska.