Trudeau po tretí raz za uplynulé tri mesiace zmenil vládny kabinet
18 | 03 | 2019 I TASR

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok už po tretí raz v priebehu troch mesiacov zmenil svoju vládu v reakcii na krízu spôsobenú odstúpením ministerky financií Jane Philpottovej. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.


Trudeau na jej miesto prekvapujúco dosadil menej významnú liberálnu zákonodarkyňu Joyce Murrayovú, ktorá bude mať celkový dohľad nad výdavkami vlády. Pre Murrayovú, ktorá bola predtým ministerkou v regionálnej vláde provincie Britská Kolumbia, ide o prvú funkciu vo federálnej vláde.

Philpottová odstúpila 4. marca na protest proti tomu, ako vláda pristupuje k riešeniu korupčnej kauzy zahŕňajúcej veľkú stavebnú spoločnosť SNC-Lavalin. Exministerka tvrdila, že vládni činitelia vlani vyvíjali nátlak na bývalú ministerku spravodlivosti Jody Wilsonovú-Raybouldovú, aby pomohla zmienenej spoločnosti so sídlom v Montreale vyhnúť sa súdnemu procesu.

Ministerstvo obrany spúšťa novú kampaň na podporu náboru nových ozbrojených síl
Ministerstvo obrany SR spúšťa marketingovo-komunikačnú kampaň na podporu regrutácie. Jej cieľom je zvýšiť záujem o prácu profesionálneho vojaka. Informoval o tom šéf rezortu Peter Gajdoš na pondelkovej tlačovej konferencii. Čítať ďalej
18 | 03 | 2019 | TASR


Wilsonová-Raybouldová, ktorú v januári preložili na nižšiu pozíciu, o mesiac neskôr odišla z Trudeauovej vlády. Prieskumy ukazujú, že kríza by mohla zmariť šance Trudeauovej vlády na opätovné zvolenie v októbri. Trudeau poprel, že on alebo jeho činitelia zasiahli do justičného systému, a odmietol sa ospravedlniť.

Denník The Globe and Mail začiatkom februára napísal, že asistenti blízki premiérovi lobovali u Wilsonovej-Raybouldovej, aby upustila od plánov stíhať spoločnosť SNC-Lavalin v súvislosti s údajnou spreneverou a korupciou. Požadovali, aby namiesto toho presadzovala dohodu o zmieri, ktorá by umožnila spoločnosti zaplatiť pokutu.