Anton Martvoň líder NÁRODNEJ KOALÍCIE do eurovolieb spochybnil titul Šefčoviča a podporil Harabina
12 | 03 | 2019 I Marek Kováč
Prezidentský kandidát Štefan Harabin nedávno upozornil na to, že titul JUDr., ktorý užíva eurokomisár a kandidát Smeru-SD na prezidenta Maroš Šefčovič nebol nadobudnutý štandardným spôsobom, na čo následne zareagoval Šefčovič zverejnením dokumentov. K situácii sa vyjadril aj  Anton Martvoň dvojka na kandidátke NÁRODNEJ KOALÍCIE do eurovolieb, ktorý dnes vyučuje právo na Právnickej fakulte UK

“Jedna zásadná informácia k titulu JUDr. pána Šefčoviča, ktorý ho získal podľa môjho osobného názoru za troška zvláštnych okolností.”, začína svoj status na sociálnej sieti Martvoň.

Martvoň podobne ako Harabin uviedol, titul PhD. získal Šefčovič v roku 2000 na Univerzite Komenského v Bratislave “za Mamojku”. “Ten je OK. Nepleťte si však titul PhD. (veľký doktorát) s titulom JUDr. (malý doktorát). V tom je podľa Matvoňa “problémik”.

Podotkol, že práve titul JUDr. získal Šefčovič na PF UK nostrifikáciou diplomu získaného v Moskve za komunistov v odbore, ktorý vtedy na slovenských univerzitách nebol a nevyučoval sa priamo. “Išiel teda akože cez najbližšie príbuzný odbor a našiel ho akože na PF UK.”

Nostrifikáciu diplomu a tým priznaný titul má podpredseda EK Šefčovič zo dňa 25. 6. 1990. “Nový zákon o vysokých školách č. 172/1990 Zb. nadobudol účinnosť od 1. júla 1990. Teda len o pár dní. Ten už dovoľoval iba priznanie titulu Mgr. po nostrifikácii diplomu napríklad z Moskvy. Pritom v prechodných a záverečných ustanoveniach nového zákona nebola ani zmienka o tom, že by bolo možné priznať v medzičase titul JUDr.”

“Tu však musím uviesť jednu zásadnú vec: Áno, Šefčovič si požiadal o nostrifikáciu diplomu a získal ju pár dní pred účinnosžou nového zákona o VŠ a tým aj titul JUDr. – čiže “stihol to”. No, nikto už neuviedol a nerieši to, že v čase Sefčovičovho požiadania a získania nostrifikácie diplomu a tým aj titulu, tak že už bol v tom čase platný nový zákon o VŠ, i keď ešte nebol účinný.”

“Teda Šefčovič dobre vedel, že od 1. 7. 1990 mu to už neprejde a nebude to možné uznať. A toto bolo akože morálne zo strany prezidentského kandidáta? A on ešte hodnotí Štefana Harabina a iných? Preto v mojich očiach nevidím rozdiel medzi Šefčovičovým titulom a Dankovým titulom, ktorý ho robil aspoň na Slovensku i keď antiplagiátorský systém vtedy neexistoval a na JUDr. boli vtedy oveľa jemnejšie podmienky ako sú dnes.”

Martvoň navyše v príspevku na sociálnej sieti dodal, že za “zubatým” úsmevom Šefčoviča sa podľa neho skrýva maska “bezcitného eurobyrokrata hájaceho iba záujmy Bruselu a dokonca vyštudovaného v Moskve za komunistov”.

“Za prezidenta musíme mať Slováka, ktorému záleží na Slovenskej republike a preto Štefan Harabin i keď sa miestami správa ako Zeman 2, tak má môj hlas i plnú podporu za prezidenta,” dodal Anton Martvoň.