MIMORIADNA SPRÁVA: Slovensko odmietlo 105 miliónov od USA, rezort ukončil rokovania
11 | 03 | 2019 I Alex Adamecký

Slovenské ministerstvo obrany ukončilo rokovania s USA o možnej 105-miliónovej investícii do slovenských vojenských letísk. Informovala o tom RTVS. Stalo sa to po tom, ako šéf koaličnej SNS Andrej Danko v TA3 uviedol, že národniari v prípade prijatia peňazí od Američanov odídu z koalície.




SNS hrozila odchodom z vlády

"Ponuka Spojených štátov amerických zasahuje do majetkových práv a suverenity Slovenskej republiky," uviedlo ministerstvo obrany.

Slovenská národná strana odíde z vlády, ak bude prijatá finančná ponuka USA na rekonštrukciu vojenských letísk na Slovensku, vyhlásil cez víkend v diskusnej relácii televízie TA3 V politike predseda NR SR a líder SNS Andrej Danko. Avizoval, že ak budú rokovania o ponuke pokračovať, budú národniari iniciovať uznesenie NR SR. To má viesť k zastaveniu rokovaní rovnako ako v prípade globálneho paktu o migrácii. Postoj strany je podľa jeho slov principiálny.

"Slovensko má dosť svojich peňazí, nikdy žiadne iné vojská okrem cvičení na území SR byť nemôžu," zdôraznil Danko, podľa ktorého si musí Slovensko platiť obranyschopnosť z vlastných zdrojov. Zároveň uviedol, že nikto nespochybňuje prozápadnú orientáciu Slovenska.

Schizofrénia rozožiera vládne strany aj z vnútra? Alebo biznis? Nehodiace sa škrtnite...
11 | 03 | 2019 | Juraj Štubniak


Most nerozumie radikálnemu obratu SNS

Most-Híd v reakcii uviedol, že nerozumie radikálnemu obratu postoja strany SNS k financovaniu ozbrojených síl. Stanovisko poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Spojenecké investície do infraštruktúry ozbrojených síl by podľa strany mali byť vo všeobecnosti vnímané pozitívne. "Predstavitelia SNS vrátane ministra obrany v diskusiách o nevyhovujúcom stave našej armády doteraz argumentovali tým, že ozbrojené sily sú podfinancované. Preto nerozumieme radikálnemu obratu stanoviska SNS, ktorým naznačuje, že finančných prostriedkov je zrazu dosť," uvádza sa v stanovisku. Výsledky rokovaní, ktoré s americkou stranou vedie ministerstvo zahraničných vecí, musia byť podľa Mosta-Híd v súlade so záujmami SR a jej právnym poriadkom.

 

SPIEGEL: Putin sa cíti odstrčený od Európanov kvôli politike Merkelovej
Horst Teltschik bol poradcom zahraničnej politiky Helmuta Kohla. Dnes obviňuje vládu, že Rusko odradilo slabé riadenie kancelárky Merkelovej od Európy. Čítať ďalej
11 | 03 | 2019 | Martin Knobbe, Klaus Wiegrefe