Schizofrénia rozožiera vládne strany aj z vnútra? Alebo biznis? Nehodiace sa škrtnite...
11 | 03 | 2019 I Juraj Štubniak
Uplynulý víkend neboli občania túžiaci po pokojnej nedeli ušetrení ani rozporuplných vyjadrení našich čelných predstaviteľov ohľadom ich postoja k najzákladnejším obranným doktrínam Slovenska.

Na jednej strane, pán premiér blízko Varšavy počas osláv 20. výročia vstupu Poľska do NATO tvrdí:

Vstup do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) dodnes nemá inú realistickú alternatívu. Tieto dve spoločenstvá sú aj pre Slovensko zdrojom bezpečnosti a prosperity.“

A jedným dychom dodáva: "Vstup do EÚ a NATO nemal a dodnes nemá pre naše štáty rozumnú ani inú realistickú alternatívu a je našou povinnosťou posilňovať spojenectvo v rámci NATO, upevňovať transatlantickú väzbu a hľadať spoločný jazyk v rokovaniach s našimi susedmi".

MIMORIADNA SPRÁVA: Slovensko odmietlo 105 miliónov od USA, rezort ukončil rokovania
Slovenské ministerstvo obrany ukončilo rokovania s USA o možnej 105-miliónovej investícii do slovenských vojenských letísk. Informovala o tom RTVS. Stalo sa to po tom, ako šéf koaličnej SNS Andrej Danko v TA3 uviedol, že národniari v prípade... Čítať ďalej
11 | 03 | 2019 | Alex Adamecký


Svoje perly korunuje výrokom: "Slovensko je malá krajina, ale ak by sme zostali osamote, nestaneme sa mostom, ale veľmi ľahkou korisťou".

Pán premiér má asi, podobne ako mnohí iní, veľké medzery v dejepise. Zrejme v škole chýbal, keď sa preberalo ako nás zbabelí Briti a Francúzi v Mníchove predali Hitlerovi, len aby si zachránili svoje zadky. A potom spolu s Amíkmi v Jalte zas Stalinovi a to na veľmi dlhú dobu. To je dôvod prečo mnohí na Slovensku neveria, že nejaké zmluvy a pakty zabránia tomu, aby sme sa ľahkou korisťou nestali. Preto skôr dávajú prednosť myšlienke neutrality.

A tým, ktorí dávali pozor aj na zemepise, musí byť pri pohľade na mapu Európy nanajvýš jasné, že pri vypuknutí ozbrojeného konfliktu sa bude nárazníkové pásmo ťahať od pobaltských krajín, cez krajiny V4 až po Rumunsko a Bulharsko. Ak by niekto chcel zažiť ako sa žije v takom nárazníkovom pásme odporúčam relaxačný pobyt v Afganistane, alebo aj pásmo Gaza je v tomto ročnom období dostatočne edukatívnym cieľom.

Chcem veriť, že práve preto predseda parlamentu Andrej Danko odmieta ponuku zo strany Spojených štátov na modernizáciu letísk na Slovensku a tvrdí: „Slovensko má dosť svojich peňazí, nikdy žiadne iné vojská okrem cvičení na území SR byť nemôžu,"  ale zároveň dodáva, že nikto nespochybňuje prozápadnú orientáciu Slovenska. Čistá vládna schizofrénia v ďalšom strete medzi národniarmi a ministrami zo Smeru.

Rokovanie s americkou stranou vedie totiž minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer), ktorého názory a postoje sú často v konflikte s postojmi mnohých jeho spolustraníkov. Lajčák síce špekulácie o umiestnení americkej armády na Slovensku naoko odmieta a chce si to vysvetliť aj s ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS), ale....?

Finančná podpora USA by mala dosiahnuť 93 miliónov eur, ktoré majú smerovať na úpravu letiskových plôch a zvýšenie kapacity pohonných hmôt. Cenou za to bude strata výsostného slovenského územia a nepochybne aj vynútený pohyb osôb nespadajúcich pod našu jurisdikciu, čo môže generovať množstvo problémov s ktorými dlhodobo zápasí napríklad Nemecko, alebo Japonsko.

Most-Híd tiež nerozumie radikálnemu obratu postoja strany SNS k financovaniu ozbrojených síl. Reaguje tak na vyhlásenie predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka o možnom odchode SNS z vlády v prípade, ak bude prijatá finančná pomoc USA na rekonštrukciu vojenských letísk na Slovensku. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Klára si naivne myslí, že spojenecké investície do infraštruktúry ozbrojených síl by podľa strany mali byť vo všeobecnosti vnímané pozitívne. "Predstavitelia SNS vrátane ministra obrany v diskusiách o nevyhovujúcom stave našej armády doteraz argumentovali tým, že ozbrojené sily sú podfinancované. Preto nerozumieme radikálnemu obratu stanoviska SNS, ktorým naznačuje, že finančných prostriedkov je zrazu dosť," uvádza sa v stanovisku. Výsledky rokovaní, ktoré s americkou stranou vedie ministerstvo zahraničných vecí, musia byť podľa Mosta-Híd v súlade so záujmami SR a jej právnym poriadkom.

Klára Debnár, spolu s Mostom aj Hídom, si vykladajú čo je v súlade so záujmami SR zjavne inak ako SNS.  Slovensko má už svoje skúsenosti s okupačnými silami a vyzerá to tak, že národniari nechcú, aby sa história znovu opakovala. Trochu mi do toho nezapadajú tie americké stíhačky, ale je možné, že schizofrénia už rozožiera vládne strany aj z vnútra. Alebo biznis? Nehodiace sa škrtnite...

Andrej Danko v diskusnej relácii televízie TA3 V politike okrem pohrozenia odchodom z koalície avizoval, že ak budú rokovania o ponuke pokračovať, národniari budú iniciovať uznesenie NR SR. To má viesť k zastaveniu rokovaní rovnako ako v prípade globálneho paktu o migrácii.

Tak sa nechajme prekvapiť ...