M. Lajčák: Chcem zistiť čo je za odmietnutím M. Kučeru, budem sa tomu venovať
06 | 03 | 2019 I tasr

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) bude v najbližších dňoch zisťovať, čo môže byť za odmietnutím ďalšieho slovenského kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) Michala Kučeru. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom podľa Lajčáka k tejto téme vznikla debata.


"Nie je to úplne normálne, že nám odmietli štyroch kandidátov," poznamenal Lajčák, ktorý podľa svojich slov odmieta uveriť, že Slovensko nie je schopné ponúknuť kvalitného kandidáta. "Všetko je možné, ja nič nevylučujem, ale je mi to čudné. Už som dlho v tomto biznise a moje inštinkty ma väčšinou neklamú a teraz mi hovoria, že niečo nie je v poriadku," dodal.

Podobný názor má aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). "Štyroch kandidátov ešte nikomu neodmietli. Ja mám informácie od rezortných kolegov z iných štátov, že sa s tým stretli. Bol tam nejaký problém, ale nebol v konkrétnych kandidátoch," naznačil. Obaja ministri sa tiež zhodli, že má zmysel postaviť aj ďalšieho kandidáta.

Gál zároveň priznal, že Slovensko má problém aj s obsadením funkcie európskeho prokurátora. "Mali by sme dať troch kandidátov. Prvá voľba bola neúspešná, druhá pravdepodobne tiež nevygeneruje dostatočný počet kandidátov," priblížil. V tejto súvislosti vláda schválila zrušenie vekového obmedzenia pre kandidátov.

Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. V tajnej voľbe Kučeru koncom novembra 2018 zvolila Súdna rada, podporilo ho desať z celkovo 15 prítomných členov.

Kučera bol štvrtým kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v EÚ. Predošlí kandidáti Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ.