Rusko zaviedlo na sporných Kurilských ostrovoch vysokorýchlostný internet
26 | 02 | 2019 I tasr

Rusko zaviedlo vysokorýchlostné internetové služby na súostroví Kurily pri svojom ďalekovýchodnom pobreží napriek tomu, že dané teritórium je predmetom dlhodobých územných sporov s Japonskom. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters.


Štátna telekomunikačná spoločnosť Rostelekom uviedla, že medzi ruským ostrovom Sachalin a predmetným archipelom bol položený 815 kilometrov dlhý kábel z optických vláken, ktorý zabezpečí štyrom mestám a obciam na ostrovoch Iturup, Kunašir a Šikotan vysokorýchlostné internetové pripojenie.

Projekt stál vyše 44 miliónov eur a väčšina nákladov bola pokrytá zo štátneho rozpočtu.

Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily. Ostrovy obsadili a zabrali v posledných dňoch druhej svetovej vojny sovietski vojaci.

Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe pravidelne rokujú o riešení tejto problematiky, ktorá je zároveň príčinou toho, že Moskva a Tokio dodnes oficiálne nepodpísali mierovú dohodu.

Internetový projekt je podľa Reuters ďalším znakom toho, že Rusko napriek prebiehajúcim rokovaniam nie je ochotné vzdať sa týchto ostrovov. Moskva v decembri oznámila, že vybudovala na predmetných ostrovoch nové kasárne pre svojich vojakov a plánuje tam zriadiť ďalšie zariadenia pre obrnené vozidlá.

Ruský energetický gigant Gazprom zároveň vyhlásil, že hodlá na Sachaline postaviť prevádzku na ťažbu skvapalneného zemného plynu, ktorá má zásobovať Kurilské ostrovy.