Komentár Petra Králika: Blízky východ sa stáva najväčším trhom ruských zbraní
20 | 02 | 2019 I Peter Králik

Ruský export zbraní na Blízky východ a do severnej Afriky v roku 2018 dosiahol viac ako 6 miliárd dolárov, uviedol generálny riaditeľ Rostecu Sergej Chemezov v pondelok novinárom na výstave IDEX-2019 v Abu Dhabi (SAE).


Žijeme v novej skutočnosti, kedy sa krajiny Blízkeho a Stredného Východu stávajú jedným z hlavných kupcov ruských zbraní, uviedli manažéri ruského systému vojensko-technickej spolupráce.


V roku 2017 Dmitrij Shugaev, riaditeľ Spolkového útvaru pre vojensko-technickú spoluprácu (FSMTC), povedal v rozhovore pre Kommersant: "Stále sa zameriavame na Stredný východ a ázijsko-tichomorský región, ktorý tvorí približne 40% celkového objemu dodávok vojenských výrobkov ".


V osvedčení FSB VTS pre posledný rozhovor Shugaev v denníku "Kommersant" 6. februára 2019 hovorí, že vlani s celkovou ponukou približne 15 miliárd dolárov, krajiny Stredného východu a severnej Afriky predstavovali 48% (alebo približne 7,2 miliardy dolárov) a región Ázie a Tichomoria - 45%.


Dokonca podľa anonymného zdroju blízkeho spoločnosti Rosoboronexport sa rozdiel medzi odhadmi VTS FS (7,2 miliardy USD) a teda číslom Chemezov (6 miliárd dolárov) dá vysvetliť tým, že v druhom prípade generálny riaditeľ spoločnosti Rostec hovoril len o vývoze prostredníctvom štátneho sprostredkovateľa - Rosoboronexport a FSB PTS tiež vzali do úvahy dodávky náhradných dielov a služieb, ktoré je možné vykonať bez sprostredkovania tejto spoločnosti patriacej spoločnosti Rostec.


Hlavnými kupcami ruských zbraní v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky sú Alžírsko, Egypt a Irak, uviedol zdroj blízky spoločnosti Rosoboronexport.


Malé množstvá ručných a ľahkých zbraní kupujú aj bohaté krajiny Perzského zálivu a množstvo ďalších krajín, povedal.


Počas výstavy IDEX  bola oznámená zmluva so Spojenými arabskými emirátmi pre dodávky protitankových raketových komplexov  "Cornet".


A nakoniec ako naznačuje generálny riaditeľ "Rosoboronexport" Alexander Mikheyev, pred schválením zmluvy so Saudskou Arábiou na organizácii výroby v krajine Kalašnikov AK-103 zostali 3 -4 mesiace.


V súvislosti s vývozom ruských zbraní koncom 90. rokov - začiatkom roku 2000. možno povedať, že viac ako dve tretiny patrili na Indiu a Čínu, potom od polovice roku 2000 sa vývoz diverzifikoval na úkor Venezuely, kde sa predávali zbrane v hodnote viac ako 11 miliárd USD, ako aj krajiny juhovýchodnej Ázie a severnej Afriky, povedal Konstantin Makienko, expert Centra pre analýzu stratégií a technológií.


V podstate podľa neho ide o starých partnerov zo sovietskeho obdobia. A aj keď vzhľadom na občiansku vojnu a západnú intervenciu v Líbyi Rusko nebolo schopné obnoviť spoluprácu s touto krajinou, táto vojna zohrávala dôležitú úlohu pri pokračovaní rozsiahleho alžírskeho obstarávania zbraní, zdôrazňuje expert. Na druhej strane západná podpora "arabskej jari" viedla k obnoveniu rozsiahlej spolupráce s Egyptom.


Vďaka tomuto exportu a hlavne preto, že konflikt Sýrii sa stal polygonom a prehliadkou nových ruských zbraní, je to dnes Rusko, ktoré môže diktovať podmienky na Blízkom Východe.