Glosa Juraja Štubniaka: Keď sa Menyhárt z SMK pýta Mistríka a Esetu, ale dupeme, čo?
20 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak
Predseda mimoparlamentnej Strany maďarskej komunity (SMK) József Menyhárt sa včera s veľkou pompou na svojej TK vzdal prezidentskej kandidatúry. Ako uviedol, vzdal sa v prospech Roberta Mistríka, podľa neho najsilnejšieho a najdemokratickejšieho kandidáta. Jedným dychom dodal, že tento jeho počin presvedčí ostatných "demokratických" kandidátov, aby ho nasledovali.

Potom predseda SMK vyzval všetkých svojich straníkov, ale aj všetkých voličov maďarskej národnosti, aby už v prvom kole podporili jeho vyvoleného Mistríka, vraj  "aby sme mali koho voliť aj v druhom kole“. Podľa neho je „našou spoločnou zodpovednosťou, aby sme ľudí minulosti a politického biznisu nepustili do paláca“., čím nepriamo voličom doporučil, aby volili výlučne nové marketingové produkty z dielní tučne zaplatených reklamných agentúr.

Priznám sa, nikdy som sa o jeho osobu nijako zvlášť nezaujímal. Ale keď sa takto demoštratívne sebaobetoval, aby zachránil pod Tatrami demokraciu, tak som si na jeho profil predsa len klikol. Z jeho stránky som sa dozvedel, že absolvoval základnú školu vo Vrakúni, kde slovenské slovo ani nepočul, potom gymnázium s vyučovacím jazykom maďarským. Neskôr študoval nemčinu a maďarčinu na FFUK, kurzy v Nemecku a Maďarsku ukončil dizertačnou prácou v Budapešti. Perfektný životopis na maďarského prezidenta. Aha, pardón, on fakt kandidoval na post prvého občana Slovenska? A netreba mu pre istotu ukázať mapu, to len aby vedel, kde sa nachádza.

Tomuto Menyhart-ovmu gestu okamžite začal tlieskať na svojom profile vraj najsilnejší prezidentský kandidát Mistrík, ktorý v shahe zapôsobiť na voličov z dolnej zeme uviedol: "Dobré vzťahy medzi Slovákmi a maďarskou menšinou považujem aj s ohľadom na nedávnu históriu za veľmi cenné a chcem ich zveľaďovať". Ako to chce urobiť, to už ten, ktorý mu to píše nešpecifikoval.

Nezaostal ani samozvaný bábkovodič z Trnavy, ktorý sa nezdržal komentáru: “Zástupca menšinovej strany radšej odstúpi, ako by sa mal do druhého kola dostať Harabin.” Igor v zúfalstve, že Ficova hviezda pomaly vyhasína, musí hľadať ďalší objekt svojho prvého úderu, do ktorého by mohol kopať. A ešte jeden detail. Už aj vrabce na strechách parlamentu čvirikajú, že hnutie OĽANO, potácajúce sa na hrane zvoliteľnosti pre parlament a SMK, modliace sa k všetkým ugrofínskym bohom za pád strany MOST-HÍD, spolu pečú koaličnú tortu pre nadchádzajúce parlamentné voľby.

Isteže každý hlas vo voľbách sa ráta. Či je presnejšie povedať: Každý hlas vo voľbách ESET zráta? Preto aj toto gesto kandidáta, ktorý mal preferenčný výtlak niečo cez 1% (čítaj: cez jedno percento), môže byť prínosom.

Ale mne v hlave okamžie zasvietil vtip, ktorý sme si rozprávali ešte ako deti:

Idú slon a blcha po moste a blcha povie: Ale dupeme, čo?