M. Lubyová odmieta obvinenia opozície, vidí za nimi politizáciu
18 | 02 | 2019 I tasr

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) nevidí v opozícii úprimnú snahu odborne diskutovať o čerpaní eurofondov a prideľovaní stimulov, ale skôr snahu o politizáciu. Ak by totiž opozícia chcela odbornú debatu, mala na to priestor skôr ako na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa pokúša o odvolanie ministerky.


Lubyová obvinenia opozície odmieta, a to tak v prípade čerpania eurofondov, ako aj prideľovania stimulov na vedu. V súvislosti s eurofondovou kauzou uviedla, že predbežne sa hovorilo o prepadnutí asi 100 miliónov eur, ale krokmi ministerstva sa podarilo túto sumu znížiť na približne 80 miliónov. "Našimi krokmi sa nám podarilo docieliť, že sme zachránili 20 miliónov eur," vyhlásila s tým, že ministerstvo dosiahlo odblokovanie peňazí a možnosť 'prevyhlásiť' niektoré výzvy.

Ministerka sa ohradzuje aj voči vyjadreniam opozície v súvislosti s peniazmi na vedu o pochybných zmluvách či garážových firmách. Poukázala, že s danými firmami išli do spolupráce renomované pracoviská. Lubyová odmieta, že by niečo kryla alebo robila niečo nekalé. Pri stimuloch na vedu vyzdvihla, že prvýkrát urobili širokú otvorenú súťaž. "Vybrané projekty boli záležitosťou hodnotiteľov," doplnila.

Lubyová zdôraznila, že do odborného hodnotenia a posudkov ministerstvo školstva nemôže rezort vstupovať. "Rešpektovala som vo všetkých rozhodnutiach názory a odporúčania odborných hodnotiteľov. Ani jedno som nezmenila," vyhlásila. Pripomenula, že pre pochybenia pri prideľovaní stimulov prijala personálne opatrenia. Zároveň opakovane odmietla obvinenia z manipulácie.

Ministerka sa obhajovala v parlamente pred takmer prázdnou sálou. Počúvalo ju len pár poslancov. Chýbali aj jej kolegovia ministri. Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos z Mosta-Híd ešte pred jej vystúpením prečítal stanovisko vlády. Kabinet v ňom vyzdvihuje prácu ministerky a nesúhlasí s jej odvolaním z funkcie.