DER SPIEGEL: Pence je iba Trumpova bábka, ktorá chce kázať Európe ako žiť
18 | 02 | 2019 I Konstantin von Hammerstein

Mike Pence, pri prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, hovoril o "americkom vedení" a rozdával pokyny európskym partnerom. Kritizoval výstavbu "Nord Stream - 2", požadoval zvýšenie výdavkov na NATO a ukončenie jadrovej dohody s Iránom.


Avšak jeho slová boli vnímané bez nadšenia. Spojené štáty vôbec nevedú "slobodný svet" a kríza v transatlantických vzťahoch nikdy nebola tak hlboká, píše nemecký  Der Spiegel.

Možno, že diváci mohli trochu zatlieskať Penceovi počas jeho vystúpenia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ale rukami neplácali, pretože americký viceprezident chválil Donalda Trumpa takmer v každej vete.

Podľa Penceho, sa USA pod Trumpom stali "silnejšie ako kedykoľvek predtým": ekonomika krajiny prosperuje, nezamestnanosť klesla, ceny akcií prelomili strop. "Amerika sa opäť stala vodcom slobodného sveta," uzavrel Pence.

Viceprezident tiež zaznamenal prudké zvýšenie výdavkov na NATO.V danom okamihu bolo v hale najmenej dvadsať ľudí, ktorí nedávno počúvali prejav slávneho amerického diplomata, ktorý si sťažoval, že po dlhú dobu v americkom hlavnom meste nepočul slovo "spojenci".

Pričom, transatlantické partnerstvo zažíva najhoršiu krízu v celej svojej histórii: Jeden deň na konferencii sa prominentní politici dohadovali, či by NATO mohlo prežiť dva ďalšie roky Trumpovej vlády. Okrem toho nemali pochybnosti o tom, že by sa aliancia definitívne skončila, keby sa Trump zvolil na druhé funkčné obdobie.

Penceho prejav tak prakticky nemal nič spoločné s realitou. Spojené štáty už nie sú lídrom, naopak sa vzdávajú svojich pozícií, čo využívajú Čína, Rusko a Irán.

Pričom Washington, ktorý nie je vodcom, rozdáva inštrukcie a Mike Pence k tomu tiež využil svoj prejav v Mníchove. Najprv vyzval európske krajiny, aby svoje príspevky do NATO dotiahli na požadované 2% HDP. Americký viceprezident sa tiež dotkol témy "Nord Stream 2". "Spojené štáty nebudú môcť zaručiť ochranu Západu, ak sa naši spojenci stanú závislí na Východe," povedal Pence.

Najostrejšia kritika Penceho bola však adresovaná Iránu,  politik nazval islamské republiky "najväčším sponzorom medzinárodného terorizmu" a tiež obvinil Teherán z antisemitizmu. Pence naliehal na Európanov, aby odišli od iránskej jadrovej dohody a prestali podkopávať americké protiiránske sankcie.

Európania v sále počúvali prejav Penceho s kamennými tvárami: bolo im jasné, čo v chápaní amerického politika znamená "vedenie USA: tie rozdeľujú rozkazy a zvyšok ich vykonáva. Takéto chápanie sa nezhoduje s ich vlastnými predstavami partnerstva.