Lubyovú odvolávajú už viac ako päť hodín
18 | 02 | 2019 I TASR

Ministerku školstva Martinu Lubyovú odvolávajú už viac ako päť hodín. Z ôsmich písomne prihlásených poslancov vystúpili so svojimi prejavmi zatiaľ v pléne štyria, ďalší na nich reagovali vo faktických poznámkach. Tak prebieha odvolávanie na pôde parlamentu Slovenskej republiky.


M. Lubyová odmieta obvinenia opozície, vidí za nimi politizáciu
Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) nevidí v opozícii úprimnú snahu odborne diskutovať o čerpaní eurofondov a prideľovaní stimulov, ale skôr snahu o politizáciu. Ak by totiž opozícia chcela odbornú debatu, mala na to priestor skôr... Čítať ďalej
18 | 02 | 2019 | tasr


Okrem prihlásených rečníkov rozprávali predkladateľka Veronika Remišová aj ministerka Lubyová. Po tom, čo v pléne vyčerpajú svoje prejavy ostatní rečníci, budú sa môcť poslanci prihlásiť do rozpravy ešte ústne. Hlasovanie o dôvere Lubyovej príde po ukončení rozpravy.

Opozícia chce ministerku odvolať pre problémy s prideľovaním stimulov na projekty na výskum a vývoj. Poukazuje na odkopírované posudky, zvyšovanie bodov, či údajné omyly a preklepy. Problémom je podľa opozície aj neriešenie eurofondového škandálu z leta 2017.

Ministerka obvinenia odmieta, vidí za nimi politizáciu zo strany opozície. V súvislosti so stimulmi zopakovala, že už prijala personálne rozhodnutia. Za ministerku sa postavili viacerí koaliční poslanci aj vláda. Kabinet nesúhlasí s jej odvolaním. "Vláda pokladá pôsobenie ministerky školstva za mimoriadne kvalitné a nesúhlasí s návrhom skupiny na vyslovenie nedôvery voči jej osobe," uvádza sa v stanovisku vlády.