Rusko úspešne otestovalo jadrový pohon pre rakety, ktorý umožní neobmedzený dolet
16 | 02 | 2019 I tasr
Rusko úspešne zakončilo skúšky jadrového pohonu pre strelu s plochou dráhou letu Burevestnik. Uviedla to v sobotu agentúra TASSs odvolaním sa na zdroj z raketového priemyslu. Dodala, že tieto informácie zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.
"V januári na jednom z polygónov úspešne skončila najdôležitejšie etapa skúšok podzvukovej strely s plochou dráhou letu Burevestnik, skúšky jadrového pohonu," povedal TASS nemenovaný zdroj. Skúšky podľa neho potvrdili ohlásené parametre reaktoru, ktorý umožňuje neobmedzený dolet strely.Vlani v auguste americká televízia CNBC s odvolaním sa na zdroje zo spravodajských služieb uviedla, že Rusi sa pokúsi zistiť miesto v Barentsovom mori, kam vraj dopadla strela s jadrovým pohonom pri neúspešných skúškach na konci roka 2017.







Správa okamžite zaujala aj ruské médiá, oficiálne miesta ju ale ponechali bez odozvy. Existenciu ruských "neviditeľných" striel s jadrovým pohonom, neobmedzeným doletom a nepredvídateľnou dráhou letu prvýkrát verejnosti a svetu oznámil prezident Vladimír Putin vlani 1. marca v prejave, vnímanom ako vyvrcholenie kampane pred voľbami, v ktorých bol znovu na ďalších šesť rokov zvolený hlavou štátu. "Nikto vo svete také strely nemá," zdôraznil prezident.





Americké ministerstvo obrany v reakcii na Putinove slová vtedy oznámilo, že vývoj ruských zbraní sleduje a v plánoch na obranu krajiny s nimi počíta. "Vyhlásenia nás neprekvapilo a americký ľud môže byť uistený, že sme plne pripravení," ubezpečil Pentagon prostredníctvom svojej hovorkyne.

CNBC vlani v auguste uviedla, že strela s jadrovým pohonom preletela len asi 35 kilometrov, než sa vymkla kontrole a zrútila sa. Už v máji CNBC - opäť s odvolaním na svoje zdroje - informovala, že počas niekoľkých mesiacov sa nevydarili štyri skúšky ruských striel; najdlhší let trval dve minúty, najkratší len štyri sekundy. Rusko vtedy správu o neúspešných skúškach poprelo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odporučil novinárom, aby radšej verili prezidentovi Putinovi.

Ten predvlani v polovici decembra podľa agentúry Interfax podpísal neuverejnený výnos o zaradení nových zbraní do zbrojného programu na roky 2018 až 2027. Celkom Putin vlani v marci ohlásil existenciu šiestich nových zbraní. Spravodajcovia podľa CNBC odhadovali, že dve z nich by mali byť schopné nasadenia do roku 2020.