MIMORIADNA SPRÁVA: Ani v opakovanej voľbe neboli žiadni ústavní sudcovia zvolení. Smer nehlasoval so SNS a Mostom
14 | 02 | 2019 I Peter Králik, TASR
Žiadne dohody na kandidátoch ústavných sudcov po piatej neplatili. Poslanci Smeru dostali voľné ruky a výsledkom bolo, že opäť hádzali prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky. Výsledkom je, že parlament nezvolil žiadneho kandidáta na ústavného sudcu. Informuje Denník N a TASR.

Dohodu na šiestich menách pred voľbou potvrdil aj Béla Bugár (Most-Híd), podľa ktorého v koalícii bola dohoda, aby prezident mohol vybrať troch ústavných sudcov. Pred hlasovaním povedal, že SNS a Most-Híd nevedeli, ako sa zachová Smer po rokovaní klubu.

Poslanci Smeru napokon vhadzovali prázdne hlasovacie lístky.

Poliačik od Progresívcov šokoval poslancov. Chcel presunúť hlasovanie o ústavných sudcov, lebo Valentín
14 | 02 | 2019 | Peter Králik


Na rozdiel od utorka tentokrát k nim nepridali poslanci SNS, ktorí avizovali, že hlasovali aspoň za šesť mien.

Podľa OĽaNO dostala vládna koalícia Slovensko do chaosu.„V kľúčovom okamihu sa poslanci koalície zase hádajú,“ hovorí Veronika Remišová. Pripomína Andrejovi Dankovi jeho slová, že prosí Boha, aby parlament zvolil 18 kandidátov. „On sám najprv nevybral nikoho, potom osem kandidátov. Je to neúctivé k občanom aj k Bohu.“

Podľa prezidenta Kisku je nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov „veľkou ranou“ pre dôveru ľudí v schopnosť politikov poctivo spravovať štát. „Mali roky na prípravu a aj tak zlyhali,“ vyčíta zodpovedným.


Reakcia Bugára


„Bol by som radšej, keby som mohol povedať, že dohody, ktoré ťažko vznikali, boli splnené, a zvolili sme aspoň 6 kandidátov. Pán prezident by mal možnosť vybrať troch.“, vyjadril sa Bugár na margo voľby.

„Nevidím do jeho hlavy. Mal prísť včera o druhej, neprišiel. Mal prísť dnes ráno, neprišiel. Je to otázka naňho,“ hovoril po voľbe Bugár.

Vzťahy v koalícii sú podľa neho „na bode mrazu, ale zajtra to môže byť inak“.

“Bol by som radšej, keby som mohol povedať, že dohody, ktoré ťažko vznikali, boli splnené a zvolili by sme aspoň 6 kandidátov. Pán prezident by mal možnosť vybrať troch.”

Predseda Mosta-Híd nehovorí o konci koalície, no kritizoval Smer: „Nerozumieme tomu. Koaličný partner prijal veľmi zlé rozhodnutie, nie je dobré takto zablokovať Ústavný súd. Je to veľmi zlá správa, ale je to zodpovednosť koaličného partnera.“, dodal.