Prvýkrát sa v prieskume volebných preferenci objavuje NÁRODNÁ KOALÍCIA
14 | 02 | 2019 I Michaela Melišková
Po minuloročných komunálnych voľbách, kde mimoparlamentná strana Národná koalícia prekvapila počtom vyše 150 poslaneckých mandátov, čím prekonala aj viaceré parlamentné strany ako OĽaNO, Spolu, Sme rodina – Boris Kollár či ĽSNS, dnes prvýkrát figuruje aj v prieskume verejnej mienky agentúry AKO. „Pravdu povediac sme boli prekvapení, pretože agentúry nás dlhodobejšie ignorovali ako aj viaceré médiá, ale náš úspech v komunálnych voľbách sa nedal podľa všetkého dlhodobo ignorovať. Toto je výsledok práce nových komunálnych poslancov, okresných a krajských predsedov, pretože sú v dennodennom kontakte s občanmi a našimi vyše 1400 členmi,“ vysvetľuje predsedníčka Národnej koalície, Slavěna Vorobelová.

Ponuku spolupráce prijal Peter Oremus, poslanec Mestského zastupiteľstva v Nitre a zároveň VÚC Nitrianskeho kraja, ktorý bol zvolený za nového krajského predsedu strany. V bašte Smeru ho čaká náročná úloha.

V Banskobystrickom kraji sa strana pokúša nadviazať spoluprácu so súčasným primátorom Rimavskej Soboty, Jozefom Šimkom, ktorého nedávno Richard Raši (SMER-SD) označil za „kotlebovca“. Primátor ako nezávislý kandidát má podporu obyvateľov už tretie volebné obdobie a cíti národne, sociálne a kresťansky.

S Národnou koalíciou taktiež spolupracuje aj nezávislý poslanec Prešovského samosprávneho kraja a zároveň poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove, Rudolf Dupkala.

Kraj vedie Andrej Gmitter, ktorý pôsobil 9 rokov ako generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce. „Podobne rastie naša podpora zo strany obyvateľov aj v Trnavskom kraji, ktorému donedávna šéfoval prvý trnavský župan a súčasný podpredseda strany Peter Tomeček, či pod vedením bývalého novinára Tomáša Szmrecsányiho v Bratislavskom kraji, ktorý je považovaný za baštu liberálov a slniečkárov," hovorí 1. podpredseda Národnej koalície, Peter Sokol.

Podľa neho už ďalšie prieskumy ukážu reálnejšiu silu strany, keďže tá výrazne a rýchlo silnie v každom kraji, kde sú zriadené funkčné okresné organizácie. "Ľudia volajú po zmene, ktorú však súčasné vládne ani opozičné strany nedokážu presadiť. Národná koalícia je však už teraz pripravená aj vzhľadom na vysoký počet členov, ako aj na silné odborné zázemie zastrešené podpredsedom pre programové otázky Sergejom Kozlíkom, exministrom financií, prevziať zodpovednosť nielen za našu krajinu, ale aj za budúcnosť Európskej únie, kde okrem iného aj v spolupráci s talianskou stranou Lega pod vedením Mattea Salviniho budeme presadzovať reformu EÚ, ochranu vonkajších hraníc EÚ, zastavenie migrácie i zrušenie absurdných protiruských sankcií," dodáva podpredseda strany Branislav Jaďuď, súčasný primátor Novej Bane.

„Pre nás ako nejaký prieskum, ktorý je robený niekým za nejakým účelom, je dôležitejší každodenný kontakt s ľuďmi v obciach a mestách, zisťovanie a riešenie ich problémov a potrieb. Dôkazom toho, že to, čo robíme a ako to robíme, prináša svoje výsledky aj v narastajúcom počte našich členov, fanúšikov na sociálnych sieťach a sympatizantov, ktorí s nami spolupracujú a každým dňom sa pridávajú noví a noví ľudia, čo nás nesmierne teší a za čo im ďakujeme,“ dodáva Slavěna Vorobelová.