Matku zatkli pred deťmi a držali 7 hodín v cele. Na Twitteri nazvala transgender ženu mužom
12 | 02 | 2019 I Roman Suchý

Britka Kate Scottow (38) bola zatknutá pred zrakmi jej detí. Vypočúvali ju a potom sedem hodín držali vo väzbe. To všetko kvôli tomu, že na sociálnej sieti Twitter nazvala transgender ženu mužom.


"Traja policajti ma zadržali u mňa doma, keď som sa starala o svoju desaťročnú autistickú dcéru a ročného syna, ktorého ešte dojčím," opísala svoj príbeh Scottowová na online fórum Mumsnet. Vyslúžila si tak súdny zákaz toho, aby nazývala žalujúcu stranu mužom, informuje britský portál Daily Mail.

Scottowová sa totiž dopustila tzv. "Deadnamingu", teda oslovovania trans osoby jej pôvodným menom, ktoré mala pred zmenou pohlavia. Kvôli tomu jej polícia odobrala DNA, odtlačky prstov a zabavila počítač aj mobilný telefón. K zatknutiu došlo 1. decembra a od tej doby vraj polícia Scottowovej jej majetok nevrátila. Žena pritom podľa vlastných slov elektroniku potrebuje k magisterskému štúdiu forenznej psychológie.

“Držali ma tam bez akýchkoľvek hygienických prostriedkov, ktoré som uviedla, že potrebujem, než ma vypočuli a prepustili. Zatknutá som bola za obťažovanie a zlomyseľné správy, pretože som niekoho na Twitteri označila iným pohlavím,” uviedla Scottowová.

Zatknutie potvrdila aj polícia v Hartfordshiru, kde matka dvoch detí býva. "Berieme všetky správy o zlomyseľnej komunikácii vážne," uviedol hovorca polície. Podobne ako Scottowová skončil aj scenárista sitcomov Graham Linehan, ktorý nazval transgender aktivistku Stephanie Haydenová na Twitteri jej predchádzajúcim menom.

Práve táto aktivistka stála aj za zatknutím Scottowovej. Podľa súdnych dokumentov je matka dvoch detí obvinená z vedenia "kampane cieleného obťažovania" Haydenová, ktorá je motivovaná "statusom transgender ženy".

Debata na Twitteri sa podľa žaloby točila okolo vládneho plánu, ktorý by umožňoval transgender ľuďom sa "sebeidentifikovat". V nej mala Scottowová niekoľko "urážlivých" príspevkov na adresu Haydenovej.

Súd zatiaľ vydal predbežné opatrenie, ktoré zakazuje Scottowovej publikovať akékoľvek osobné informácie o Haydenovej, hovoriť o nej ako o mužovi, alebo ju akokoľvek spájať s jej "bývalou mužskou identitou".