Thajská princezná kandiduje za premiérku; v histórii krajiny to nemá obdobu
08 | 02 | 2019 I tasr

Thajská princezná Ubolratana, staršia sestra kráľa Mahá Vatčirálongkóna, sa bude v marcových parlamentných voľbách uchádzať o kreslo premiérky. Na tento post ju v piatok nominovala strana, ktorá má blízko k bývalému zosadenému thajskému premiérovi Thaksinovi Šinavatrovi.


Je to vôbec po prvýkrát v thajskej histórii, čo sa člen kráľovskej rodiny uchádza o volený úrad a je priamo politicky angažovaný, informovala agentúra DPA.

Parlamentné voľby, ktoré sa budú v Thajsku konať 24. marca, budú prvými od vojenského prevratu v roku 2014. Podľa stanice BBC sú vnímané ako vôbec prvá šanca Thajska vrátiť sa po piatich rokoch vojenskej vlády k demokracii.

Jedným z princezniných hlavných rivalov v nadchádzajúcich voľbách bude súčasný thajský premiér Prajut Čan-o-ča, vodca dosiaľ vládnucej junty, ktorý v piatok tiež oznámil svoju kandidatúru.

Princezná Ubolratana (67) je najstarším potomkom niekdajšieho thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta. Narodila sa v roku 1951. V roku 1972 sa vydala za Američana, svojho spolužiaka zo štúdii na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT). Po sobáši sa zriekla svojho kráľovského titulu. Vyše 26 rokov žila v Spojených štátoch a do Thajska sa vrátila až po rozvode koncom 90. rokov. Titul jej síce oficiálne nevrátili, Thajčania ju však naďalej považujú za členku kráľovskej rodiny.
Ubolratana je aktívna na sociálnych sieťach a hrala tiež vo viacerých thajských filmoch a telenovelách. Je tiež dlhoročnou priateľkou rodiny Šinavatrovcov, ktorá si udržiava politický vplyv i na blížiace sa voľby, hoci v nich nikto z jej radov nekandiduje.