Damask vyzval Turecko na stiahnutie vojakov zo Sýrie
26 | 01 | 2019 I TASR

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyzvala v sobotu Turecko, aby stiahlo svojich vojakov zo severnej Sýrie a prestalo podporovať tamojšie opozičné skupiny.


Turecká vojenská prítomnosť v Sýrii je podľa Damasku v rozpore s ustanoveniami bilaterálnej bezpečnostnej dohody, ktorú obe krajiny podpísali v roku 1998. Informovala o tom agentúra AP.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Turecko porušuje uvedenú dohodu opakovane od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011. Spočiatku Ankara len podporovala sýrske opozičné ozbrojené skupiny, ale od roku 2016 podniká aj vojenské intervencie v severnej Sýrii.

"(Turecko) okupuje sýrske územie prostredníctvom na neho napojených teroristických organizácií alebo priamo prostredníctvom tureckých ozbrojených síl," uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľa rezortu diplomacie v Damasku. Termínom "teroristi" sýrska vláda označuje džihádistické i islamistické skupiny, priblížila agentúra AFP.

Podľa Damasku by malo Turecko svoje aktivity v Sýrii ukončiť a vrátiť sa k dodržiavaniu bilaterálnej dohody, ktorá garantuje bezpečnosť oboch krajín. Situácia na hraniciach by sa podľa sýrskej vlády mala vrátiť do doby pred rokom 2011.

Ankara tvrdí, že dohoda z roku 1998 dovoľuje Turecku vstúpiť na sýrske územie za účelom odvrátenia bezpečnostnej hrozby. V súčasnosti Turecko hrozí novou cezhraničnou operáciou namierenou proti oddielom sýrskych Kurdov.