Venezuela: Líder opozície Juan Guaidó sa vyhlásil za dočasného prezidenta
23 | 01 | 2019 I tasr

Caracas 23. januára (TASR) - Predseda venezuelského Národného zhromaždenia a opozičný vodca Juan Guaidó sa v stredu pred zhromaždeným davom svojich podporovateľov vyhlásil sa dočasného prezidenta juhoamerickej krajiny.


Guaidó pozdvihol za jasania prítomného davu pravicu a vyhlásil, že "formálne preberá zodpovednosti šéfa výkonnej moci".

Toto vyhlásenie 35-ročného predsedu parlamentu prichádza v čase, keď po celej krajine prebiehajú demonštrácie s cieľom dosiahnuť odstúpenie súčasného socialistického prezidenta Nicolása Madura.

Za nového prezidenta Venezuely uznal Guaidóa už aj americký prezident Donald Trump. Ten označil Madura za "nelegitímneho" prezidenta a vyhlásil, že Národné zhromaždenie na čele s Guaidóom je "jedinou legitímnou vládnou inštitúciou, ktorú si Venezuelčania patrične zvolili".

Venezuelský najvyšší súd zbavil ešte v roku 2017 Národné zhromaždenie všetkých právomocí. Došlo k tomu po tom, ako Maduro stratil po parlamentných voľbách kontrolu nad parlamentom. Opozíciou vedené Národné zhromaždenie napriek tomu zasadá a prijíma rozhodnutia, ktoré však vzápätí anuluje najvyšší súd.

Venezuela, juhoamerická krajina trpiaca hyperinfláciou a nedostatkom základných tovarov, skĺzla v pondelok do ešte väčšieho chaosu po tom, ako bezpečnostné sily pred svitaním potlačili vzburu príslušníkov Národnej gardy. To spustilo už niekoľko dní trvajúce násilné pouličné protesty.