Glosa Petra Králika: Zázrak prvého technologického výskumného parku menom Konštrukta
23 | 01 | 2019 I Peter Králik
Štve ma veľa vecí, naozaj, že štve... Napríklad také mená inžinierov Brychta, Tlučko a Magdolen. Kto si to už dnes pamätá.

Nepamätáme si nič, nechceme. Radšej prijímame zjednodušené videnia médii, pre ktoré je vymaľované, keď nájdu nepriateľa, znemožnia ho, očiernia. To čo tým spôsobujú a aký stupídny príbeh tým hovoria o svojom historickom bezvedomí je im jedno.


Inžinier Brychta bol zakladateľ zdravotníckeho výskumu v Konštrukte. Už podľa mena je jasné, že prišiel na Slovensko ako odchovanec špičkového českého resp. československého vysokoškolského technického učenia. V 70 rokoch vzniklo celé jedno oddelenie, ktoré nemalo obdobu.

Experimentovalo sa so silikónom,vzduchotechnikou a hľadali sa náhrady ciev, vyvíjali zariadenia a technológie. Výsledkom boli prvé dýchacie prístroje.

Nie je to jediný dôkaz, že vývoj v Konštrukte v 70 a 80 rokoch predbehol dobu. Tých zaujímavých oddelení tam bolo ďaleko viac. Keď média zosmiešňujú Konštruktu a niektoré z nej dokonca robia akúsi pofidérnu pračku peňazí, zraňujú celú jednu generáciu inžinierov a technikov, ktorých bolo v Konštrukte cez 1000 a dnes sú buď mŕtvi alebo sedemdesiatnici a v zabudnutí.

Dnes sa často hovorí o technologických a výskumných centrách a pridanej hodnote. Zázrak takého parku sme tu mali už pred 50 rokmi. Archív patentov a technickej dokumentácie dodnes ukrýva v Konštrukte tieto tajomstvá. Túto glosu venujem aj svojim rodičom, ktorí k tej generácii patrili.