Lavrov: Rusko sa nestane nástrojom slúžiacim záujmom USA!
25 | 12 | 2018 I Peter Králik
Washingtonu sa nepodarí urobiť z Ruska nástroj slúžiaci záujmom Spojených štátov, povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore pre RIA Novosti.

Minister poznamenal, že hlavným problémom vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom je to, že Spojené štáty nikdy tento vzťah nepovažovali za hodnotný ako taký. Podľa neho je pre americký politický establishment Rusko len "objektom".

"Démonizujú nás, aby udržali disciplinovanú Európu a posilnili euroatlantické väzby. Alebo napríklad, teraz úplne vážne diskutujú o tom, ako využiť Rusko proti Číne v ich prospech. A áno, aj o pokusoch podnietiť zmenu moci v našej krajine, alebo zmenu ruskej politiky ... takou ilúziou vo Washingtone mnohí trpia - čo je diktované snahou urobiť z nás nástroj pre obslúženie záujmov Spojených štátov, "povedal Lavrov.

"Poznáme krajiny, ktorým Američania dokázali vnútiť takú rolu (nástroj), ale samozrejme to s nami nebude fungovať," poukázal minister.

Podľa neho, kým "objektivizácia" Ruska, ktorá zostala od studenej vojny, "nezmizne z vedomia americkej elity a neopustí túto prax, vzťah sa nezmení".

Lavrov poznamenal, že "selektívna interakcia" je škodlivá: nezabezpečuje konsolidáciu pozitívnych trendov a predvídateľnú budúcnosť.

"My, na druhej strane, vzťahy s akýmkoľvek štátom staviame ako cennú hodnotu. A sme pripravení konať v rovnakom duchu aj so Spojenými štátmi. Opakujem: Potenciál konštruktívnej bilaterálnej spolupráce je obrovský, však zostáva nevyužitý celé desaťročia. Myslím, že naše národy si zaslúžia oveľa lepšie ako to .. čo máme teraz, "dodal ruský minister.