GATESTONE INSTITUTE: Demokratické krajiny by mali od Globálneho paktu OSN odstúpiť
23 | 12 | 2018 I Judith Bergman

Pokračujúci zúrivý spor medzi EÚ a jej východoeurópskymi členskými štátmi - krajinami ako Maďarsko, Poľsko a Česká republika - ktoré odmietli prijať migrantov v rámci systému migračných kvót EÚ, sa zrejme blíži k nejakému kompromisnému riešeniu. Agentúra Reuters informovala, že v internom dokumente odovzdanom ministrom vnútra krajín EÚ na ich rokovaní v Bruseli na začiatku decembra 2018, je uvedené, že by mohli byť členské štáty EÚ, ktoré odmietnu hostiť migrantov vo svojich krajinách, od tejto povinnosti oslobodené, ak by namiesto toho preukázali "alternatívne akty solidarity". Podľa diplomatov sú tieto "alternatívne akty solidarity" zrejme európskym označením pre "platenie peňazí do rozpočtu EÚ alebo financovanie rozvojových projektov v Afrike".



"V dokumente sa hovorí,"poznamenala agentúra Reuters, "že Európska únia potrebuje vhodný mechanizmus, aby sa vyhla situácii, kedy by sa všetky vlády EÚ rozhodli vyplatiť z akejkoľvek zodpovednosti za prijímanie migrantov a že akékoľvek opatrenia budú prijaté na obdobie ôsmich rokov."



Už v októbri vyhlásil predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, že krajiny EÚ, ktoré odmietnu prijať utečencov, by mali namiesto toho viac finančne prispieť na projekty EÚ v oblasti migrácie a rozvoja v Afrike. "Ak neprijmete premiestňovanie utečencov - tak budete musieť viac finančne prispievať na Afriku," povedal.


"Nemôžeme nútiť ostatných prijímať utečencov," povedal nemecký minister zahraničia Heiko Maas v októbri 2018, "ale tí, ktorí tak neurobia, musia prispieť iným spôsobom, napríklad ... v Afrike. Každá krajina musí niesť časť našej spoločnej zodpovednosti."

Myšlienka financovať rozvojové projekty v Afrike, a tak predísť tomu, aby Afričania migrovali do Európy, nie je nová. Sám Antonio Tajani ju formuloval v júli 2017. Vtedy varoval, že Európa "podceňuje" rozsah a závažnosť migračnej krízy a že ak sa neprijmú naliehavé opatrenia, tak európsky kontinent v najbližších piatich rokoch zaplavia "milióny Afričanov". Dodal, že ak tento problém nevyriešime, dôjde v Afrike k exodusu "biblických rozmerov, ktorý nebude možné zastaviť".

Jediným riešením sú podľa Tajaniho masívne investície do Afriky, ktorých cieľom bude ľudí odradiť, aby sa vôbec vydali na cestu:

    "Populačný rast, zmena klímy, dezertifikácia, vojny, hladomor v Somálsku a Sudáne. To sú faktory, ktoré nútia Afričanov opúšťať svoje domovy ... Ak sa s tým čoskoro nevysporiadajú, tak sa na našom prahu objavia počas nasledujúcich piatich rokov milióny ľudí. .. Dnes sa snažíme vyriešiť problém niekoľkých tisíc ľudí, ale musíme mať stratégiu pre milióny. "

EÚ platila najmä severoafrickým vládam celé roky za to, aby migračné toky odklonili od európskeho kontinentu, najmä prostredníctvom organizácie Únie pre Stredozemie. Pokiaľ ide o zastavenie migrácie do Európy, tak sa zdá, že toto úsilie prinieslo len minimálne výsledky. Nedávno, v septembri 2018 EÚ odsúhlasila, že Maroku poskytne 275 miliónov amerických dolárov s cieľom "zastaviť nelegálnu migráciu na kontinent". Rozsah nelegálnej migrácie z Maroka je zrejmý zo správy marockej vlády, ktorá v septembri 2018 oznámila, že marocké bezpečnostné orgány zmarili viac ako 54 000 pokusov o nelegálnu migráciu, rozbili 74 zločineckých sietí zaoberajúcich sa pašovaním ľudí a obchodovaním s ľuďmi, a zhabali pašerákom ľudí viac než 1 900 vozidiel.

Vyhliadka na ďalšie milióny migrantov presvedčila rastúci počet prevažne západných členských štátov OSN, aby z Globálneho paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii vycúvali. Tento dohovor, ktorý označuje migráciu za niečo, čo je potrebné podporovať, umožňovať a ochraňovať, bola formálne prijatá na medzivládnej konferencii v marockom Marakéši 10. - 11. decembra 2018.

Austrália, Rakúsko, Bulharsko, Slovensko, Česká republika, Chorvátsko, Dominikánska republika, Maďarsko, Izrael, Taliansko, Lotyšsko, Poľsko, a Švajčiarsko vyhlásili, že Migračný pakt OSN neprijmú. Spojené štáty sa z rokovania o tejto zmluve stiahli už v decembri 2017.

"Možno boli prínosy legálnej migrácie príliš zdôraznené a zabudli sme na výzvy a podcenili sme potreby hosťujúcich komunít, ktoré si predovšetkým želajú, aby sa migranti úspešne integrovali," uviedol Götz Schmidt-Brémy, súčasný šéf Globálneho fóra o migrácii a rozvoji, paralelnej iniciatívy OSN , v ktorom vlády diskutujú o otázkach migrácie a rozvoja.

Louise Arbour, zvláštna splnomocnenkyňa OSN pre medzinárodnú migráciu v reakcii na hromadné odstúpenie krajín od Migračného paktu OSN povedala: "Myslím, že to vrhá veľmi zlé svetlo na tíchto účastníkov rokovania. Je to veľké sklamanie stretnúť sa s takým neúspechom, hneď akonáhle bol text zmluvy dohodnutý. "

Louise Arbour zdôraznila, že štáty, ktoré Migračný pakt OSN nebudú podporovať, nebudú "žať benefity" migrácie:

"V dnešnom svete existuje mnoho, mnoho krajín, ktoré musia dovážať časť svojich pracovných síl ... Demografický vývoj naznačuje, že ak chcú zachovať svoj súčasný ekonomický štandard alebo dokonca rozvíjať svoju ekonomiku, budú musieť prijímať dobre vyškolených cudzincov, aby uspokojili požiadavky svojho trhu práce. "

Dodala, že "podpora kultúry vylúčenia" je "úplne kontraproduktívna". Nepovedala však, kto a ako zabezpečí, aby boli títo cudzinci "dobre vyškolení".

V cieli č. 17 (odsek 33 písmeno c) Globálneho paktu OSN sa tiež uvádza, že "médiá, ktoré systematicky propagujú neznášanlivosť, xenofóbiu, rasizmus a iné formy diskriminácie voči migrantom" by nemali byť "financované z verejných zdrojov alebo dostávať materiálnu podporu ". Súčasne sa ale pakt snaží tvrdiť, že "plne rešpektuje slobodu médií".

Teraz je už jasné, čo to znamená v praxi - dokonca ešte predtým, ako členské štáty OSN tento pakt formálne prijali. OSN nedávno zakázala kanadskému spravodajskému portálu Rebel Media účasť na konferencii o prijatí Globálneho migračného paktu OSN. Keď zástupcovia Rebel Media požiadali o vysvetlenie, tak im bolo povedané, že OSN "si vyhradzuje právo odmietnuť alebo zrušiť akreditácie reportérom médií, ktorých aktivity sú v rozpore so zásadami Charty Organizácie Spojených národov, alebo médií, ktoré tieto výsady zneužívajú, svoje akreditácie používajú na nevhodné účely alebo konajú spôsobom, ktorý nie je v súlade so zásadami OSN. Rozhodnutie je konečné. "

 

Takéto totalitné správanie zo strany OSN by malo povzbudiť viac štátov, ktoré si stále vážia demokraciu, aby od Globálneho migračného paktu OSN ihneď odstúpili.